Yapay zekâ bize ne diyor gardaş?

Elektrik enerjisi ile bugün her işimizi görebiliyoruz. 1950 yılında yarıiletken maddeler kullanılarak “transistör” adı verilen eleman icat edildi. Bu buluştan sonra elektronik aygıtlar her işin otomatik olarak yapılabilmesini mümkün kıldı.

Entegre (chip) adı verilen elemanların içinde binlerce hatta milyonlarca transistör yer alıyor. Chip’ler 1960 yılından beri her cihazın içine girmeye başladı.

1982 yılında ilk kişisel bilgisayar üretildi. Aradan geçen 40 yılda her eve her ofise her fabrikaya bilgisayarlar girdi. Kolumuzdaki saat, cebimizdeki telefon da esasında bilgisayardır.

2000-2020 yılları arasında aradığımız tüm bilgilere, resimlere, videolara Google, Yahoo gibi web arama motorlarıyla ulaşmaya çalıştık. Bu arama siteleri kim çok reklam parası ödüyorsa onların sitelerini önümüze dizdi. Yani parayı basanlar bize yüzde 90 oranında yalan, çarpıtılmış, tüketime özendirici bilgileri beynimize sokmaya çalıştılar.

Son birkaç yıldır yapay zeka (AI, Artificial Intelligence) yani kendi kendine bilgi, metin, dosya, program, kod üreten sistemler ortaya çıkmaya başladı. Herkes chat openai com chat adlı siteye girerek hayatın ne kadar kolaylaştığını gözlemleyebilir.

Türkiye’yi yönetenlerin ana gündemlerine mutlaka eğitimi ve yapay zekayı koymaları gerekiyor. Yoksa dünyadan iyice koparak fakirlik çukurunda kalacağız.

Yapay zekaya birkaç soru sordum. Verdiği yanıtlar yüzde 99’a varan oranda doğru idi.

Soru 1: Borsada nasıl para kazanılır?

Yarı iletken maddelerden üretilen makinenin ürettiği cevap: Borsada para kazanmak için yatırım yapılan hisse senetlerinin değerinin artmasını beklemek gerekir. Ayrıca borsada yatırım yaparken düşük riskli yatırım araçlarını tercih etmek ve piyasayı iyi takip etmek de kazanç elde etme şansını arttırabilir. Ancak borsa yatırımı yaparken dikkatli olunması gereken önemli noktalar vardır ve yatırım yaparken profesyonel bir danışmana danışmak önerilir.

Soru 2: Verimli tarım arazilerine ev yapılırsa ne olur? (Bu cevabı tarlaları imara açan betoncu belediye başkanları okumalı)

Verimli tarım arazilerine ev yapmak, tarımsal üretimi azaltabilir ve toprak kalitesini bozabilir. Tarım arazileri, özellikle organik madde içeriği yüksek olan topraklar, önemli bir kaynaktır ve ülkelerin beslenme ihtiyacını karşılamak için gereklidir. Tarım arazilerinin kullanımının değiştirilmesi, tarımsal üretimi azaltabilir ve ülkenin beslenme ihtiyacını karşılamak için daha fazla tarım alanına ihtiyaç duyulmasına neden olabilir.

Aynı zamanda, tarım arazilerine ev inşa etmek toprak kalitesini bozabilir. Tarım arazilerinde inşaat faaliyetleri sırasında toprak üstüne katı atıklar, beton ve asfalt gibi malzemeler konulabilir. Bu malzemeler toprağın organik madde içeriğini azaltabilir ve toprağın su tutma kapasitesini bozabilir. Ayrıca, tarım arazilerinde inşaat faaliyetleri sırasında toprak erozyonuna neden olabilir, bu da toprağın verimliliğini azaltabilir.

Sonuç olarak, verimli tarım arazilerinin kullanımının değiştirilmesi tarımsal üretimi azaltabilir ve toprak kalitesini bozabilir. Bu nedenle, tarım arazilerinin kullanımının değiştirilmesi konusunda dikkatli bir planlama yapılması ve alternatif alanların kullanılması önerilir.

Soru 3: Arduino Uno ile 4 ledi sırayla yakıp söndüren programı yazar mısın?

Makinenin yazdığı kodlar:

int led1 = 2;

int led2 = 3;

int led3 = 4;

int led4 = 5;

void setup() {

pinMode(led1, OUTPUT);

pinMode(led2, OUTPUT);

pinMode(led3, OUTPUT);

pinMode(led4, OUTPUT);

}

void loop() {

digitalWrite(led1, HIGH);

delay(1000);

digitalWrite(led1, LOW);

digitalWrite(led2, HIGH);

delay(1000);

digitalWrite(led2, LOW);

digitalWrite(led3, HIGH);

delay(1000);

digitalWrite(led3, LOW);

digitalWrite(led4, HIGH);

delay(1000);

digitalWrite(led4, LOW);

}

Soru 4: Basic dili ile 16F84’e bağlı ledi yakıp söndüren programı yazar mısın?

Makinenin yazdığı kodlar:

Dim Led As Byte

Sub main()

TRISB = 0

Led = 0

Do

Led = 1

Delay_ms(1000)

Led = 0

Delay_ms(1000)

Loop

End Sub

Ali Özdemir
(Eğitimci/Yazar)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir