İstatistik ile her yalan söylenir

İstatistik ile her yalan söylenir

Üniversitede 2 saat azıcık istatistik dersi okudum. Onlarca teorem ve formül kullanılarak her yalan nasıl doğru gibi gösterilir orada biraz öğrendim. Bu dersi okuyalı 37 sene oldu… Geri, antidemokratik, vasat, lumpen, cahil, hukuksuz ülkelerin açıkladığı hiçbir rakama inancım yoktur…

Ülkelerin ekonomik durumunu puanlayan Fitch, Moody’s, Standard and Poor’s vb. gibi emperyalizmin kuklası yapılar da çoğunlukla yalan söyler. Misal, bunlar yıllarca Yunanistan adlı kukla ülkenin ekonomisini süper gösterdiler. Sonuç: Bu ülke iflas etti, Almanya’nın desteğiyle ayakta duruyor.

1989 yılından beri maaş ile geçinen bir kişi olarak enflasyon ile ilgili verilere hiç inanmadım. 89 yılında öğretmenlikte ilk maaşım 5 asgari ücret idi. Şu anda 5 asgari ücret tutarında maaş alabilen öğretmen, doktor, kaymakam, profesör bile yok.

Ekmek, su, yağ, şeker, salça, et, peynir, yoğurt, fasulye, bulgur, mercimek, doğal gaz fiyatları anormal düzeylere çıktı. Enflasyon ile ilgili verileri toplayan uzmanlar hatalı. Enflasyon düşük gösterilerek fakirler soyuluyor. Olan sadece budur…

Mehmet Akif

2021, “Mehmet Akif Ersoy Yılı” olarak ilan edildi. Ben de 30 yıldır kendisi hakkında bulduğum birçok eseri okumuştum. Topladığım bilgileri, Rol Modeli İnsan: Mehmet Akif Ersoy adıyla 2021 yılında 400 sayfalık kitap haline getirdim.

Aradan 1 yıla yakın zaman geçti… Türkiye içinden eseri soran, merak eden, temin etmek isteyen 10 kişi bile çıkmadı. Eserin PDF (e-kitap) sürümünü play.google.com üzerinden tüm dünyadaki okurlara da sundum. Utanarak söylüyorum, bu esere Avusturya, Kanada, Azerbaycan, Avustralya, İngiltere, Irak vb. gibi ülkelerden bile alım talebi gelirken 85 milyonluk koca ülkeden kayda değer bir istek gelmedi.

Sonra da uçtuk, kalkındık, medenileştik, ilerledik sözleri… Eserin kısıtlı sürümünü https://disk.yandex.com.tr/i/EzUAiq7jwbactw linkinden inceleyebilirsiniz.

Ahmaklık

Diplomalı cahillerden milyonlarca var… Dilekçe bile yazamayan, 4 temel matematiksel işlemi bilmeyen üniversite mezunları her geçen gün artıyor. Cahiliye devri zirvede… Sınıfta kalmak yok… Üniversiteden atılmak yok… Parayı bastırana lisans, yüksek lisans, doktora diploması veren binlerce üniversite var dünyada.

Özellikle ABD, Arnavutluk, Kosova, Ukrayna, KKTC, Kazakistan, Fransa vb. gibi ülkelerde yüzlerce sahte üniversite var. Bir gün bile okula gitmeden diploma veriyorlar. Uzaktan eğitim yalanıyla parayla diploma satılıyor.

Birkaç sene idarecilik yaptığım madenci ilindeki bir lisede teknisyen olarak çalışan lise mezunu bir zat taa Kazakistan’dan “endüstri mühendisi” diploması aldı. Maaşı okul müdüründen bile fazla hale geldi…

Bu zata “Siz bu okulda mühendis olarak değil, teknisyen olarak çalışmaktasınız. Görevinizi yapınız. Okulun elektrik sistemlerinin bakım-onarımını yapınız” dedim. Görev yazısını kendisine tebliğ ettim. Yazıyı imzalamadı. Hastaneye gitti. 6 ay boyunca kamuya ve özel sektöre ait hastanelerin sözde hekimlerinden hastalık raporu alarak işe gelmedi.

“Vatan, millet, ülkü” laflarını dilinden düşürmeyen bu kişi hala kamuda çalışmaya, mühendis maaşı almaya, uyumaya devam ediyor. Ayrıca bu kişi bir lambayı bile bağlayacak teknik bilgiye sahip değildir. Onu koruyan eller kuruyacak inşallah.

Borsa

Borsadan hisse senedi alırken aldanmayın. F/K değeri 1-10 arası, PD/DD değeri 1-4 arası, günlük işlem hacmi 50 milyon TL’den fazla olan, kar eden, düzenli kar payı dağıtan 5-10 şirketin hisse senetlerini alabilirsiniz. Sosyal medyadan, sağdan-soldan işittiğiniz senetleri asla almayın. “Çok yükselecek, uçacak, patlayacak” sözlerine itibar etmeyin.

Ali Özdemir
(Eğitimci/Yazar)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir