Ereğli Osmanlı Çileği Reçeli

Kdz.Ereğli Osmanlı Çileği Reçeli

Lezzeti, kokusu ve aromasıyla diğer çileklerden farklı olan kendisinden yapılan içeceklerle kralların yiyeceği ve içeceği olarak da adlandırılan ve bugün Ereğli‘nin en önemli simgelerinden birisi olan Kdz. Ereğli Osmanlı Çileği günümüzde yalnızca bu yörede yetişmektedir. Küçük, oval ve beyaza yakın pembe bir rengi vardır ve rengini akşam güneşinden aldığı söylenir. Çileğe lezzetini verenin toprak kadar rüzgar olduğu da söylenmektedir.

İstanbul Arnavutköy’de yetişmekteyken çiçeği güzel olduğu için 1900’lü yılların başında Halil Paşa‘ya armağan edilen bu çilek paşanın arabacısı Mustafa tarafından Ereğli‘nin killi kestane toprağına ekilmiştir. Bu özel toprakla isabetli bir biçimde buluşan Osmanlı çileği günümüzde Ereğli’yle özdeşleşmiş durumdadır. Bu çilek türünün yaşatılması ve üretimin özendirilmesi amacıyla Kdz.Ereğli‘de her yıl bir çilek festivali düzenlenmektedir.

Haziran başında meyvelerini vermeye başlayan bu çilek çok hassas bir yapıya sahip olduğundan sabahın erken saatlerinde zedelenmeden toplanmakta ve 1-2 saat içinde satışa çıkarılmaktadır. Çok çabuk bozulduğu için 15-20 saat içinde de tüketilmesi gerekmektedir. Kdz. Ereğli Osmanlı Çileği’nden yapılan muhteşem kokulu ve çok güzel tada sahip çilek reçellerinden mutlaka tatmalısınız.

Osmanlı Çileği Reçeli Tarifi

Malzemeler:

  • 1 kg Osmanlı çileği
  • 1 kg şeker
  • 1 adet limon

Osmanlı Çileği Hazırlanışı:

Osmanlı çileklerini güzelce ayıkladıktan sonra bir süzgü içerisine alın ve bol suda yıkayın.

Temizlenen ve yıkanan Osmanlı çileklerini derin bir kase içerisine koyun ve üzerine toz şekeri gezdirin.

Toz şekere yatırılan Osmanlı çileklerini bir gece buzdolabında bekletin. Böylelikle ertesi gün şeker eriyerek Osmanlı çileklerini sulandırmış olacaktır.

Ertesi sabah Osmanlı çileklerini derin bir tencere içerisine koyun ve kaynamaya bırakın.

Orta ateşte kaynamaya başlayan reçelimizin üzerinde köpükler birikmeye başlayacaktır ve şeker pembesi rengini alacaktır.

Yaklaşık bir saat boyunca kaynayan Osmanlı çileklerinin kıvamını kontrol etmek için bir kaşık kadar kase içerisine alın. 5 dakika beklettikten sonra kıvamı koyuysa, artık limonu ilave etme zamanı gelmiştir.

Reçelin içerisine limon suyunu ilave edin ve bir taşım daha kaynamaya bırakın. Eğer reçeli limon ekledikten sonra fazla kaynatırsanız, rengi karamel görünümü alacaktır.

Reçelinizi ocaktan aldıktan sonra, önceden hazırladığınız cam kavanozların içerisine doldurun.

Cam kavanozların ağzını sıkıca kapattıktan sonra tezgah üzerine ters çevirin ve soğumaya bırakın.

Hazırlamış olduğunuz Osmanlı çileği reçelini ertesi gün serin, kuru ve karanlık bir ortama alarak uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Ereğli Osmanlı Çileği Reçeli

Ereğli Osmanlı Çileği Reçeli

Ereğli Osmanlı Çileği Reçeli

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir