Elektrik kesintisi nedeniyle oluşan zarar nasıl tahsil edilir?

Elektrik kesintisinden dolayı bozulan eşyaların zararı nasıl talep edilir?

Özellikle bölgemizde kar nedeniyle sürekli elektrik kesintileri yaşanıyor. Bu durum vatandaşlarımızın canını sıktığı kadar, bazen de evdeki elektronik cihazlarımıza zarar verebiliyor. Yüksel voltaj veya ani elektrik kesintilerini nedeniyle beyaz ve elektronik eşyaları bozulan tüketiciler, elektrik dağıtım şirketlerinden zararlarını talep edebilir.

Elektrik kesintisi nedeniyle oluşan zarar nasıl tahsil edilir?

Voltaj nedeniyle bozulan eşyadan dağıtım şirketleri sorumlu

Öncelikle Tüketici Sorunları Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu‘nun bu konudaki açıklamaları ile başlayalım…

Elektrik kesintilerinden mağdur olan tüketicilerin karşılaştıkları zararları elektrik dağıtım şirketlerinden tazmin edilebilir. Şirketlerin kesintilerden önce haber vermesi gerektiğini belirten Ağaoğlu sözlerine şöyle devam etti:

“Elektrik abonelerine kaliteli, sürekli ve kesintisiz hizmet sunulabilmesi için 8 Mayıs 2014 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre dağıtım şirketleri, programlı kesintiler kesintinin başlangıç ve sona erme zamanını 48 saat öncesinden, tüketicilere bilgilendirmekle yükümlüdür. Ayrıca Tüketici Kanunu’nda yer alan Ayıplı Malın neden olduğu zararlara da atıfta bulunarak tüketicinin hizmet kesintisi nedeniyle ortaya çıkacak zararını 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun kapsamında talep edebileceğine de işaret etmektedir”.

TUTANAK TUTARAK ZARARINIZI FİRMADAN TAHSİL EDEBİLİRSİNİZ

Ağaoğlu tutanak tutulması gerektiğini hatırlattı ve şu değerlendirmeyi yaptı: “Önceden bildirilmeden ortaya çıkan elektik kesintileri yüzünden zarara uğrayan tüketicilerin bu zararlarını makul şekilde kanıtlamaları halinde dağıtım şirketlerinden tahsil edebilmeleri mümkündür. Bu bağlamda elektrik kesintisi olan yerlerdeki tüketiciler öncelikle kendileri tedbir olarak elektrikli cihazları kapatmalı, ancak meskende bulunmama ve benzeri sebeplerle cihazlarının elektrik bağlantısını kesemeyen aboneler kesintisi nedeniyle ortaya çıkan zarar ve ziyanlarını mutlaka derhal dağıtım şirketine e-posta, faks, taahhütlü mektup ve benzeri yazılı yöntemlerle bildirmeli ve mümkünse tanıklarla birlikte elektrik işinden anlayan bir uzmanın da imzalayacağı bir tespit tutanağı düzenlemelidirler.

BUZDOLABINDA BOZULAN GIDALARIN BEDELİNE KADAR GERİ ALIN

Elektrik dağıtım şirketi makul sürede gereken tespiti yaptırmak zorundadır. Zararı tazmin edilmeyen tüketiciler buzdolabında bozulan gıdaların bedelleri de dahil olmak üzere, arızalanan elektrikli ve elektronik cihazlarının onarım veya yenisinin bedelini firmadan talep etmelerine rağmen olumlu sonuç alamazlarsa, 7 bin 550 TL kadar olan zararları için ikamet ettikleri yerde bulunan Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurmak suretiyle haklarını arayabilirler. Tüketicinin zararı 7 bin 550 liranın üzerinde ise en yakın Tüketici Mahkemesi’nde, Tüketici Mahkemesi olmayan yerlerde Tüketici Mahkemesi sıfatıyla görev yapacak Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurmalıdır.”

Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurarak elektrik arızasından kaynaklı zarar nasıl tahsil edilir?

Bunun için buraya tıklayarak örnek dilekçeyi indirebilirsiniz. Daha sonrasında ilgili alanları kendinize göre doldurarak Devrek Tüketici Hakem Heyetine veya hangi bölgede ikamet ediyorsanız ilgili hakem heyetine başvurabilirsiniz. Öncesinde yukarıda belirtildiği gibi iligili dağıtım şirketinden (örneğin BEDAŞ) zararınızı talep etmeyi unutmayın. Ardından olumsuz cevap gelir veya hiç gelmezse tüketici hakem heyetine başvurabilirsiniz.

Ayrıca tüketici hakem heyetine emsal karar da sunabilirsiniz. Emsal kararı indirmek için buraya tıklayın.

Beyaz Eşyalarım Bozuldu Hasarı Kim Karşılayacak? Elektrik Dağıtım Şirketi Yüzünden Buzdolabım Bozuldu, Klima bozuldu gibi şikayetleriniz var ise artık zararınızı nasıl tanzim edeceğinizi biliyorsunuz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir