Döviz, Altın, Kripto, Borsa…

2022 yılının kasım ayı itibariyle yatırım araçlarına bir bakalım.

Döviz, Altın, Kripto, Borsa…

Döviz

Bir ülkenin vatandaşları başka bir ülkenin parasını satın alıyorsa o ülkede asla kalkınma olmaz. Yabancı parayı satın almak o ülkeye faizsiz borç verme anlamına gelir. Bugün her eve 1000 dolar koysak üretim bir gram bile artmaz. Dövize para koyanların pahalılıktan, yoksulluktan, enflasyondan şikayetçi olmaya hakkı yoktur. Yabancı paraları alıp “Ben vatanseverim, milliyetçiyim” diye gerinmesi de zavallılıktır. Az biraz ekonomi bilgisi olan kişiler asla döviz almaz. 22 yıl önce ABD doları 1-1,5 TL arasında idi. Şu anda ise 18,5 TL. Yani 20 kat artış söz konusu… Öte yandan çok nitelikli şirketlerin hisse senetleri 22 yılda 300-2000 kat artmıştır.

Altın

Dünyada altın fiyatlarını bir-iki dolar trilyoneri Yahudi aile kontrol etmektedir. Ülkemiz altın madeninin yüze 70-80’ini ithal etmektedir. Her eve 1 kg altın koymuş olsak kalkınmaya zerre katkı söz konusu olmaz. 2013 yılında 1 gram altın 114 TL civarında, dolar ise 2 TL civarında idi. Yani 1 gram altın 57 dolar idi. Aradan 10 yıl geçti. Şu anda 1 gram altın 52 dolardır. 10 yıl önce 1000 dolarlık altın alan bir kişinin şu anda 950 doları vardır. ABD’de de enflasyon olduğu için 10 yıl öncesinin 1000 dolarının alım gücü şu anda 700-750 dolara inmiştir. Yani 10 yıl önce 1000 dolar karşılığı TL’yi altına yatıran bir kişinin reel olarak yüzde 30-40 zararı vardır. Ekonomiden, enflasyondan, paranın alım gücünden bihaber olan insanlar bu ayrıntıları bilmediği için ülkemizin soyulmasına vesile olmaktadırlar.

Kripto emtialar

Şu anda tüm dünyada 10-11 bin civarı kripto emtia (sanal para) alınıp satılıyor. Bu piyasa yüzde 99 oranında Yahudi ağaların elindedir. Kripto para alımı yapan kişiler aslında Yahudileri zengin ederler. Bu sektör tamamen hayal satmaktadır. 10101010… şeklinde dijital rakamlardan oluşan sayılar (şifreler) alınıp satılıyor. Aklı başında, vatansever kimseler bu alana asla yatırım yapmamalıdır. Son 1 yılda kripto pazarından Türklerin 10 milyar dolardan fazla parası yutuldu. Asla önermiyorum.

Borsa

1989 yılından beri borsayı takip ediyorum. İlk aldığım hisse senedi Ereğli Demir Çelik idi. Tanesini 17 TL’den almıştım. 1 yıl sonra sattım. Eğer onları satmasaydım şu anda 50 milyon TL param olacaktı.

Türkiye borsasında 480 şirketin pay senetleri alınıp satılıyor. Bunların sadece 50’sini makul, verimli, kaliteli buluyorum. Diğerlerini spekülatif, manipülatif, bahis özellikli, arızalı olduğunu ifade edebilirim. Borsanın en çok kazandıran 40-50 hissesini buraya yazabilirim. Ama SPK’ya şikayet edip para cezası almama sebep olan kişiler çıkabilir.

erdemyayinevi gmail.com şeklindeki e-posta adresime ya da 0505 220 83 85 numaralı telefonuma ileti (mesaj) gönderenlere cevap verebilirim. Yalnız bir şartım var. Görev yaptığım okulda burslu okuyan 30 kadar çalışkan ve fakir öğrenci vardır. Onlar için havya, lehim, AVOmetre, pense, Arduino Uno kartı, bot, mont, çanta vb. bağışlayanlara öncelik tanıyorum. Ayrıca, bağış yapanlara borsa ile ilgili 3 kitabımı hediye ediyorum.

Sonuç, tasarruflarınızı dövize, altına değil nitelikli şirketlere yatırınız. Ülkenin kalkınmasının hızlanmasını sağlayınız. Borsanın önünü açarsanız yeni yeni fabrikalar açılır.

Ali Özdemir
(Eğitimci/Yazar)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir