Borsa düşmanı cahiller 

Yazılı, sözlü, görüntülü medyada periyodik olarak yayınlar yapan gazeteci, ekonomist, uzman görünümlü 20 kadar şarlatan 30 yıldır menkul kıymetler borsasının çökmesi, zayıflaması, halkın gözünden düşürülmesi için uğraşmaktadır.

Borsa düşmanı cahiller 

Bir ülkede sermaye tabana yayıldıkça sanayi, turizm, ulaştırma, tarım, bilim, teknoloji ile ilgili şirketler büyür, istihdam artar. Halkın birikimlerinin şirketlere aktarılması iki tarafı da memnun eder. Şirketler faizsiz kaynağa kavuşur. Ortaklar da kar payı alır, şirketin pay senedinin değer kazanması ile kazancını artırır.

Altın, gümüş, dolar, Euro, arsa, tarla, daire, yazlık ev, faiz gibi seçenekler sadece aracıları, tefecileri, baronları, dövizcileri, kuyumcuları, yapsatçıları zengin eder.

Borsadan hisse senedi alırken şirketlerin temel verilerine bakınız. Zararda olan, az kar eden, yeni yatırımlar yapmayan, küçük sermayeli, 3-5 personeli olan naylon şirketlere asla ortak olmayınız.

Türkiye borsasında şu anda 485 farklı şirketin pay senedi işlem görüyor. Kişisel tespitlerime göre bunların yüzde 90’ı yani 450 kadarı küçük yatırımcılar için riskli haldedir. Elinde 10-100 bin TL para bulunan amatör yatırımcıların 30-35 adet olan ciddi, kurumsal firmalara para yatırması doğru olan yoldur.

Sosyal medyadan, çeşitli haber kaynaklarından size ulaşan tüyoların yüzde 99’u yalandır. Bunlara inanmayın. 1-2 ayda köşe dönme hayalleri kurmayın. Borsada 1-2 yıl sabredenler iyi kazançlara ulaşırlar.

Paranızı 5- 10 şirkete yatırın. Günlük al-sat oyunlarına katılmayın. Son 6 ayda borsadaki hisselerin yüzde 90’lık dilimi zirve noktalara (doyuma) ulaştı. Bu günlerde borsaya girenler önümüzdeki 1-2 ayda yüzde 20-50 zarara uğrayabileceklerini bilmelidirler. Çok sağlam şirketlere ortak olanlar son 35 yılda hiç batmadılar.

Ali Özdemir
(Eğitimci/Yazar)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir