Bilgisiz insanlar borsada çok kolay batar 

1989 yılından bu yana borsayı yakından takip ediyorum. Şu anda işlem gören 485 hisse senedinin F/K (fiyat/kazanç), PD/DD (piyasa değeri / defter değeri), beta, MACD ve bilanço verilerini büyük oranda ezberimden söyleyebilirim. 

Bilgisiz insanlar borsada çok kolay batar 

Borsada alınıp satılan kağıtların fiyatlarına mutlaka dolar cinsinden bakınız. TL cinsinden bakılan fiyatlar sizi yanıltır. Ülkemizde enflasyon sorunu olduğundan pay senetlerinin yıllara göre değerini dolar ile ölçünüz.

Bilanço okumaya, teknik verileri analiz etmeye vaktiniz ve bilgi düzeyiniz yeterli gelmiyorsa bu mecradan uzak durunuz. Aracı kurumların ya da bankaların çıkardığı A tipi yatırım fonlarından alınız.

Hisse senetleriyle ilgili olarak çeşitli mecralarda dolaşan tüyoların yüzde 99’u yalandır ve az bilgili insanların servetlerini çalma amaçlıdır.

Hisse senedi alırken ilk önce F/K değerine bakınız. Bu değer 1-12 arası ise o senedi alabilirsiniz. Kağıdın fiyatı arttıkça F/K değeri de büyür. Bu değer 12-13’ün üzerine çıktığında o senedi mutlaka elden çıkarınız.

F/K değerinden sonra PD/DD’ye bakınız. Bu değer 4-5’in altında ise o şirkete ortak olabilirsiniz. PD/DD rakamı 5’i geçtiği anda o şirketten ayrılınız.

Günlük işlem hacmi 50 milyon TL’nin altında olan şirketler sahipli, manipülatif, spekülatif, hacimsiz, derinliksiz, alması-satması zor şirketler sınıfındadır. Bu şirketlerden kesinlikle uzak durunuz.

X hissesinin şu anki fiyatı, 52 günlük ortalama değerin yüzde 30-40’ının üzerine çıkmış ise o senedin satılma zamanı gelmiştir. Bu kural yüzde 90 oranında mutlaka işlemektedir.

Borsada oynanmaz. Bahis yapılmaz. Burası şirketlere ortak olunan yerdir. Elinizde örneğin 50-100 bin TL var ise bu parayı 3-10 ayrı şirketin pay senedine yatırınız.

İlgilendiğiniz bir şirketin 5-10-20 yıllık fiyat grafiğini açınız. Bu grafik merdiven gibi hep yukarı gidiyor ise o şirkete güvenebilirsiniz.

Son söz: 30 yıllık tespitlerime göre ülkemizde şu anda işlem gören 485 pay senedinin yüzde 90’ı sahipli, spekülatif, manipülatif, reel kar sağlamayan türdedir. Ortaklarına her zaman enflasyonun üzerinde getiri sağlayan 30-40 şirketi buraya yazabilirim. Ama yönlendirme yapıyor diyen çok olur.

2022 yılının Kasım ayı itibariyle borsadaki hisse senetlerinin fiyatları TL ve dolar bazında çok yükselmiştir. Bu noktadan sonra aşırı kazançlar pek söz konusu olmayacaktır. Yani hisse seçimi yapmak iyice zorlaşmıştır.

Borsada rastgele yatırım yapmayınız. Uzman kişi ve kurumlardan destek alınız.

Ali Özdemir
(Eğitimci/Yazar)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir