Batı Karadeniz’de Gezilecek Yerler

Zonguldak ilimiz yakınlarında gezebileceğiniz yerler

Batı Karadeniz (Zonguldak, Bartın, Karabük)

Türkiye’nin En Büyük Blok Ormanları Yenice

Türkiye’nin en zengin orman varlıklarından biri olan Yenice Ormanları Karabük ili sınırları içerisindedir. Yenice Ormanları flora ve faunasıyla oldukça zengin bir çeşitlilik barındırmaktadır. Türkiye’nin en büyük blok ormanları olarak seçilen Yenice Ormanları aynı zamanda Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından korunması gereken 100 alandan bir tanesi ilan edilmiştir. Yenice Ormanları orman denizi özelliği gösteren görsellik, peyzaj bütünlüğü, biyolojik çeşitlilik, ekosistem çeşitliliği ve yaban hayatı varlığı yönünden eşsiz özelliklere haizdir. Yüksek çekim noktası olarak doğa ve botanik gezileri, yürüyüşler, bisiklet etkinlikleri ile doğa tatil birleşiminden oluşturulacak farklı etkinliklere çok uygundur. Manzara seyir noktalarından Yenice Ormanları’nın ve Yenice Çayı’nın eşsiz güzelliklerini görmek mümkündür. Yenice ormanlarında anıt ağaçların bulunduğu arboretum “Açık Hava Orman Müzesi” alanı da bulunmaktadır. Yenice’de turizme yönelik yapılan günübirlik tesisler ile alternatif konaklama üniteleri yer almaktadır. Yenice Ormanlarında yer alan Şeker Kanyon içindeki Doğa ve Hayvan Müzesi gelen ziyaretçilerin yaban hayatı ve bitki çeşitliliğini yakından tanımasına fırsat sunmaktadır. Ayrıca Ihlamur Terasta restoran ve bungalov konaklama tesisleri yer almakta olup tüm ziyaretçilerin keyifli dakikalar geçirmesine olanak sağlamaktadır.

Batı Karadeniz'de Gezilecek Yerler

5 bin Yıllık Tarihiyle UNESCO Dünya Miras Kenti Listesinde Yer Alan Safranbolu

Batı Karadeniz Bölgesi’nde Dünya Mimari Miras Listesi’nde yer alan Safranbolu, tarihi evlerinin, kültürel değerlerinin ve antik kentlerinin yanı sıra, çevresindeki doğal güzellikleri ile de büyük bir turizm potansiyeline sahiptir. Karabük’ün turizmdeki en önemli yüzü olan Safranbolu dünyada en iyi korunan kentler arasında gösterilmekte ve Türkiye’de de kent ölçeğinde dünya mirası listesindeki tek yer olma özelliğiyle ön plana çıkmaktadır. “Açık Hava Müzesi”, “Kendini Koruyan Kent” ve “Korumanın Başkenti” gibi unvanlarla anılan ilçe, adını bölgede yetişen safran çiçeğinden almaktadır. Türk kent kültürünün en önemli yapı taşları olan tarihi konakların ve anıt eserlerin restore edilerek topluma kazandırılması sonucu turizmde kabuk değiştirmiş olup, yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olmuştur. Son yıllarda dünyada hâkim olan alternatif turizme ilişkin önemli değerler de içeren Safranbolu ve çevresi bu sebeple turizm açısından önemli bir konumda bulunmaktadır. Ankara ve İstanbul gibi büyük kentlere olan yakınlığı ulaşım açısından büyük bir avantaj sağlamaktadır.

Batı Karadeniz'de Gezilecek Yerler

Muhteşen Doğası, Tarihi ve Gastronomi Değerleriyle Dünyanın Gözbebeği Amasra

Batı Karadeniz’in incisi Bartın’ın ilçesi olan Amasra’nın adı en az Bartın kadar ön plandadır. Bunun en büyük sebebi ise sahip olduğu köklü geçmişe dayanmaktadır. Amasra, tarihi, doğası, denizi ve kültürel zenginliği ile gezip görenleri kendine hayran bırakan, geçmişi çok eskiye dayanan önemli bir destinasyondur. M.Ö. 12. yüzyılda Fenikeliler tarafından kurulmuş daha sonra 13. yüzyılda Cenevizliler tarafından ele geçirilmiştir. Amasra bugünkü ismini M.Ö. 3. yüzyılda bu kasabayı yöneten Kraliçe Amastris’den almıştır. Türkiye’de turizmin ilk yapıldığı yerlerden biri olan Amasra için Fatih Sultan Mehmet Han “Lala Lala Çeşm-i Cihan bu mu ola”, yani “dünyanın gözbebeği burası mı” sözünü söylemiştir. Amasra tarihi ve doğa güzelliklerinin yanında eşsiz manzarasıyla ziyaretçilere görsel bir şölen sunmaktadır. Amasra ayrıca taze ve lezzetli balıkları ve Amasra salatasıyla da gelenlere önemli bir ziyafet sunmaktadır.

Batı Karadeniz'de Gezilecek Yerler

80 Milyon Yıllık Lav Sütunlarına Ev Sahipliği Yapan Güzelcehisar

Bartın’ın Güzelcehisar bölgesinde bulunan, 80 milyon yıl öncesine ait olağanüstü güzellikte oluşmuş beşgen ve altıgen kesitli lav sütunları, milyonlarca yıl önce Bartın’a bırakılan eşsiz bir doğal ve jeolojik mirastır. Güzelcehisar, Karadeniz sahilinde yeşilliklerle kaplı çevresi, harika denizi, kumu ve doyumsuz günbatımı ile görenleri büyüleyen ve mutlaka görülmesi gereken yurdumuzun cennet köşelerinden biridir. Güzelcehisar’ı benzerlerinden ayıran ve ön sıraya yerleştiren özelliği, sadece doğal güzelliği değil, burada yer alan ve bir doğa harikası olan lav sütunlarıdır. Güzelcehisar’ın o eşsiz kumları üzerinde yüründüğünde, uzun kumsalın batı ucunda başlayan ve denizden bir duvar gibi yükselen geometrik kesitli bazalt sütunlar, Güzelcehisar’dan bir başka doğa harikası olan Mugada koyuna kadar deniz kıyısı boyunca uzanmaktadır. İskoçya, İrlanda ve Kalifornia’da da benzerleri bulunan lav sütunları koruma altına alınarak 2017 yılında Bartın-Güzelcehisar Bazalt Sütunları Tabiat Anıtı olarak ilan edilmiştir.

Batı Karadeniz'de Gezilecek Yerler

Adını Antik Çağlarda “Sular Kenti” Anlamına Gelen Parthenius’tan Alan Bartın Irmağı

Bartın’ın en önemli akarsuyu, M.Ö. Parthenios adı ile anılan ve kente adını veren Bartın Irmağı’dır. Bartın ırmağının iki ana kolunu oluşturan Kocaçay ve Kocanazçayı, Bartın merkezinde Gazhane Burnu’nda birleşip 14 km yol kat ederek Boğaz mevkiinde Karadeniz’e ulaşmaktadır. Bartın Irmağı üzerinde taşımacılık yapılmasına da imkân sağlayan önemli bir turizm odağıdır. Karadeniz’e ulaşan ırmağın düşük akış hızından dolayı tekne turları yapmaya müsaittir. Olta balıkçılığı, fotoğrafçılık gibi aktivitelere uygun olan ırmak etrafındaki alanlarla yürüyüş, dinlenme ve yeme-içme olanakları da mevcuttur.

Batı Karadeniz'de Gezilecek Yerler

Doğa Harikası Yedigöller Milli Parkı

1965 yılında korumaya alınan ve çok sayıda bitki türünü içeren milli park, Türkiye’nin en güzel doğal ormanlarına sahiptir. Ayı, domuz, kurt gibi yaban hayvanlardan, yüzün üzerinde kuş türüne kadar çeşitli hayvan bulunması ile bir doğa cenneti konumundadır. Değişik arazi şekilleri ve yürüyüş yolları ile piknik, dinlenme, spor yapma gibi faaliyetlere olanak sağlamaktadır.

Batı Karadeniz'de Gezilecek Yerler

Doğa Müzesi Küre Dağları Milli Parkı

Tarihte ilk coğrafyacılardan sayılan Strabon, 2000 yıl önce kaleme aldığı Geographika adlı kitabında en iyi cins şimşir ağacının Amatris (Amasra) topraklarında yetiştiğini belirterek, Küre Dağları Milli Parkı ve çevresinden söz etmiştir. Evliya Çelebi de Seyehatnama adlı eserinde Amasra yöresindeki ormanları; yani Küre Dağları Milli Parkı bölgesini ağaç deryası olarak betimlemiştir.

Günümüzde tehlike altındaki ‘’Karadeniz Nemli Karstik Orman’’ ekosistemlerinin en iyi yabanıl örneklerine sahip olan Küre Dağları Milli Parkı, Avrupa’da korunması gereken ‘’100 orman sıcak noktası’’ içinde yer alır. Sıcak nokta, doğa korumacılarının dünyada endemizm (bir bitki türünün dar bir bölgede sınırlanmış halde bulunması) düzeyi yüksek ve aynı zamanda hızla habitat kaybına uğrayan alanları tarif etmek üzere kullandıkları bir terimdir. Küre dağları akarsuları, kanyonları, mağaraları, yaylarının yanında zengin flora ve faunasıyla önemli bir ekoturizm potansiyeline sahiptir.

Batı Karadeniz'de Gezilecek Yerler

Türkiye’nin Yeni Kayak Merkezi Keltepe Dört Mevsim Hareketli

Kayak turizmi için hizmete giren 2 bin rakımlı Keltepe Kayak Merkezi ile Karabük turizmde önemli bir destinasyon olması hedeflemektedir. Uzunlukları bin, 2 bin 300 ve 2 bin 400 metre olan 3 pist yer alan merkezde, 873 metrelik telesiyej, 690 metre uzunluğunda 58 askı sandalyesi, teleski ve babylift sistemleri bulunmaktadır. Kayak merkezine gelen misafirler, günübirlik hizmet verilmesi nedeniyle 31 kilometre mesafedeki UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan tarihi evleriyle ünlü ilçesi Safranbolu’da veya 20 km mesafedeki Yenice’de konaklayarak kayağın ve doğa turizminin keyfine varabilecektir. Keltepe sadece kış sporlarının değil her türlü doğa ve ekoturizm aktivitesinin yapılabildiği Karabük’ün yeni turizm yüzüdür.

Görenlerin Hayran Kaldığı Ağaç Tüneli

Ağaç tüneli Bartın-Safranbolu istikametindeki yol, meşhur noktalardan birisidir. Yol kenarındaki ağaçların gökyüzüne doğru birleşmesi sonucunda adeta bir tünel görüntüsü oluşmaktadır. Karabük’ün Safranbolu ilçesinden Bartın’ın Amasra ilçesine gelen turistlerin kullandığı Bartın- Karabük yolunda eşsiz manzaralar ortaya koyan bir alandır. Bahçecik ve Ovacuma köyleri mevkisindeki sağlı sollu ağaçların yolun üzerini kapatmasıyla oluşan manzara, görenleri adeta büyülemektedir. Ağaçların dallarının gökyüzünü kapattığı 9 kilometrelik yol ‘korunması gereken özel alan’ ilan edildi. Bu yoldan geçenlerin müthiş manzarayla fotoğraf çekilmeleri tavsiye edilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir