Ayasofya Kilisesi (Orta Cami)

Orhangazi Cami / Ayasofya Kilisesi – Zonguldak Ereğli

Orhan Gazi ismini taşıyan cami, daha önce kilise olup Türkiye’deki 9 Ayasofya Kilisesi‘nden ilk inşa edilenlerden biri olma özelliği taşımaktadır.

Surlarla kaplı kent alanının içinde Bizanslılar tarafından inşa edilen Hagia Sophia (Kutsal Akıl) Kilisesi, camiye çevrildikten sonra Orhan Gazi ya da Orta Cami olarak anılmaktadır.

Ayasofya Kilisesi (Orta Cami), Zonguldak Ereğli ilçesinde bulunmaktadır. Kilisenin yapım tarihi bilinmemektedir. 5. yüzyılda yapılıdğı düşünülen kilise surların içinde Akarca Mahallesi’nde bulunmaktadır.

Ereğli’nin fethedilmesinin ardından Orhan Gazi’nin anısına kilise camiye dönüştürülmüştür. Kilisenin üst kısmı kiremit kullanılarak yapılan çatıyla değiştirilmiştir. Günümüzde ne yazık ki orijinalliğini kaybetmiştir. Kilise, 1903-1954 ve 1990 yıllarında yeniden onarılmıştır. Kültür veya yaz tatili kapsamında geleceğiniz Zonguldak’da gezip, görebileceğiniz bir çok tarihi ve eşsiz doğa güzelliğine sahip yerler bulunmaktadır.

Orhangazi Cami/Ayasofya Kilisesi’ne Nasıl Gidilir?

Karadeniz Ereğli kent merkezinde, Orhanlar Mahallesi sınırları içindedir. Karadeniz Ereğli Limanı’na 5 dakika yürüme mesafesinde olup, otogardan 10 dakika yürüme mesafesindedir.

Ayasofya Kilisesi (Orta Cami)

Ayasofya Kilisesi (Orta Cami)

Ayasofya Kilisesi (Orta Cami)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir