Zonguldak Turizm

Ülke ekonomisinin en dinamik sektörlerinden biri olan turizm, son yıllarda ilimizde de önemli bir gelişme çizgisi yakalamış, gerek özel, gerekse kamu girişimleriyle kayda değer bir istihdam ve hizmet alanı durumuna gelmiştir.

İlimizin iklim koşulları, deniz kum-güneş üçgenine dayalı seçeneğe uzun süreli fırsat tanımamakta; ancak il coğrafyasının önemli kısmını oluşturan ormanlık alanlar, yaylalar, mağaralar ve su- yeşil kombinasyonun oluşturduğu doğal güzellikler Zonguldak’ı doğa severlerin gözünde önemli bir çekim odağı kılmakta ve bu nedenle ilin turizm alanındaki geleceğe yönelik tüm planlamaları bu çerçevede düşünülmektedir.

Zonguldak’ta Nerede Yürüyebilirim?

Fener Mahallesi

Zonguldak Merkezde bulunmaktadır. Yörede yaklaşık 100 yıl kadar önce yaşayan Fransızlar tarafından inşa edilmiştir. Bu kesim kentsel sit alanıdır. Fener Mahallesinde bulunan Deniz Kulübü, Tabipler Lokali, Mimar ve Mühendisler Lokali (B Tipi), Kilise Restoran ve Maden Mühendisleri Derneği Lokali akşam yemekleri için tercih edilen mekanlardır.

Zonguldak Turizm

Harmankaya Şelaleleri

Yaklaşık 4 km’lik bir trekking gezisi sonucu ulaşılan bir doğa harikasıdır.

Zonguldak Turizm

Bostandüzü Orman Dinlenme Yeri

Devrek ilçesindedir. Doğa fotoğrafı çekmek için çok uygun bir yerdir.

Zonguldak Turizm

Varagel Tüneli

Endüstriyel amaçlı kullanım için yapılan bu tünel, deniz kenarında, karstik yapısal özellik taşıyan kayalık içine yapılmıştır. Bu özelliği doğal mirasa katkı sağlamaktadır. Endüstride kullanılan bir değer olduğu için kültürel endüstri mirasına katkı sağlamaktadır. Yaklaşık yetmiş beş yıllık bir geçmişi olduğundan tarihsel özellik taşımaktadır.

Zonguldak Turizm

Zonguldak’ta Nereyi Görmeliyim?

Gümeli Porsuğu

Anadolu tarihine tanıklık etmiş porsuk ağacı, 4 bin yıldır dimdik ayakta. Porsuk ağacı, Zonguldak’ın Alaplı ilçesi Gümeli beldesinde bulunuyor. Ağaç, dünyanın en yaşlı porsuk ağacı ve Türkiye’nin en yaşlı ağacı unvanına sahip.

Zonguldak Turizm

Filyos Örenyeri

Filyos tarih boyunca Tios, Tieion, Tianon, Tium gibi farklı isimlerle anılmıştır. Antik dönemde Bithynia ile Paphlagonia Bölgeleri arasındaki geçiş noktasında bulunan Tios / Tieion Antik Kenti; bugün Zonguldak Çaycuma İlçesi, Filyos Beldesi’nde bulunmaktadır. Antik yazarlarca M.Ö. VII. yüzyılın ikinci yarısında, Tios adlı bir rahip tarafından, bir Miletos kolonisi olarak kurulduğu söylenen ve Hellenistik Dönem boyunca Herakleia Tiranlığı ile Bithynia ve Pontus Krallıkları’na bağlı olan kent, M.Ö. 70’te Romalılar’ın hâkimiyetine girmiş, Bizans Dönemi’nde ise önemli bir dinî merkez konumuna ulaşmıştır.

Tios Kenti kazıları, 2006 yılında Trakya Üniversitesi (daha sonra Karabük Üniversitesi) öğretim görevlisi Prof. Dr. Sümer Atasoy bilimsel başkanlığında başlanmış ve halen Doç. Dr. Şahin Yıldırım’ın danışmanlığında Kdz. Ereğli Müzesi tarafından devam edilmektedir. 2006 yılında başlayan ve günümüze değin devam eden bilimsel arkeolojik kazılar ve kent alanında yapılan çevre yüzey araştırmalarında, Hellenistik Döneme tarihlenen sur duvarları, Roma-Bizans dönemine ait yapı kalıntıları, Roma dönemi sikkeleri ve çanak-çömlek parçaları ortaya çıkarılmıştır. 2009 yılında yapılan kazılarda Arkaik döneme ait (M.Ö. 76) siyah ve kırmızı figürlü çanak çömlek parçaları ile Ortaçağ’a ait (M.S.1214’e tarihlenen) 30 değişik tipte sırlıçanak-çömlek parçaları bulunmuştur.

Tios Kenti kazılarından elde edilecek bilgi ve belgeler, Karadeniz tarihi ve arkeolojisi için büyük önem taşımaktadır. Çünkü Tios, Türkiye’nin Karadeniz kıyılarında kazılan ilk ve tek antik kenttir. Yapılan kazılar sonucunda yolları, meydanı, hamamı, dini yapıları, evleri, depoları, dükkânları, mezarlarıyla büyük bir kentin ortaya çıkarılacağı tahmin edilmektedir.

Zonguldak Turizm

Zonguldak Maden Müzesi

Merkez ilçede ilk olarak 1880’li yıllarda üretime açılan ve günümüzde Türkiye Taşkömürü Kurumu’nca eğitim ocağı olarak kullanılan alan, Madencilik Müzesi yapılmak üzere projelendirilmiş ve inşaat çalışmaları tamamlanmıştır. Ocakta yaklaşık 1km uzunluğunda yer altı açıklığı bulunmakta olup, yer altı kuyusu hariç bütün madencilik üniteleri mevcuttur. Şehir merkezine çok yakın olan bu alan için hazırlanan projede müzenin yanı sıra müzeyle ilgili bilgilerin verileceği çok amaçlı bir salon, bir sergi salonu, kafeterya, hediyelik eşya reyonları, idari birimler ve ısı merkezi gibi üniteler bulunmaktadır.

Zonguldak Turizm

Zonguldak Turizm

Zonguldak Turizm

Gazi Alemdar Gemisi Müzesi

Milli Mücadele’de Karadeniz’de görev yapan gemilerden özellikle 3 gemi, silah ve cephane taşıma işinde büyük isim yapmıştı. Bunlar Alemdar Römorkörü, Rüsumat Motoru ve Şahin Vapurlarıydı. Bu üç gemi Ruslardan alınan silah ve cephaneyi Karadeniz’deki Tüapsi ve Novorosisk Limanından alır ve düşman devriye botlarına görünmeden Anadolu Kıyılarına getirirlerdi. Bu seferler sırasında Yüzbaşı Mustafa Nail Bey komutasındaki Alemdar; Pontuscu Sarı Yanni ve Abacı Yanko çetelerine yakalamış, Yüzbaşı Cevat Bey kumandasındaki Şahin Vapuru; Büyük Taaruzdan önce 29 adet savaş uçağın Rusya’nın Novorosisk Limanından almak için Alemdar Römorkörüyle birlikte hareket eder. Yüzbaşı Nail Bey komutasındaki Alemdar, kendilerine mani olmak isteyen Yunan Donanmasını, batı yönünde ve değişik rotalarda hareket ederek üzerine çeker. Bu durumdan istifade eden Şahin Vapuru yüklediği 29 savaş uçağını kestirme rotayla Trabzon’a ulaştırır. Bu seferde Alemdar ve onun kahraman mürettebatı düşman kuvvetlerine yakalanmadan üstlerine dönmüşlerdir. Rüsumat Motoru ise taşıdığı silahları devriye botlarına kaptırmamak için Ordu’da batırılmış daha sonra tekrar yüzdürülmüştür.

Zonguldak Turizm

Zonguldak Mağaralar

Ereğli ilçesindeki Cehennemağzı Mağaraları, şehir merkezine yakın bir konumda yer alan Gökgöl Mağarası ve Cumayanı Mağarası, Çaycuma’daki Çayır Köyü Su Mağarası görülmesi gereken mağaralar arasındadır. Özellikle Cehennemağzı Mağaraları mistik bir çekim gücüne sahip. Mitolojide Cehennemağzı Mağaraları Hades’in ölüler ülkesi olarak adlandırılmakta.

Zonguldak Turizm

Cehennemağzı Mağaraları

Zonguldak Turizm

Gökgöl Mağarası

Zonguldak Turizm

Cumayanı Mağarası

Zonguldak Turizm

Çayır Köyü Su Mağarası

Zonguldak’ta Nerede Yüzebilirim?

İlin sahip olduğu yaklaşık 80 km’lik kıyı şeridi boyunca çok sayıda doğal plaj ve kumsal bulunmaktadır. Doğu yönünden (Bartın sınırından) itibaren Sazköy, Filyos, Türkali, Göbü, Hisararkası, Uzunkum, Kapuz, Karakum, Değirmenağzı, Ilıksu, Kireçlik, Armutçuk, Kdz. Ereğli, Mevreke, Alaplı ve Kocaman mevkileri ilin en önemli kumsallarıdır. Zonguldak kıyıları deniz turizmi (3S) açısından değerlendirilebilecek ve turistik ihtiyacı tatmin edebilecek nitelikte bir kıyışeridine sahip değildir. Ancak bakir kumsallar olan Türkali ve Göbü sahili deniz turizmi açısından, Filyos kıyısı, Ereğli plajları ve Ilıksu plajı ise deniz sporları açısından değerlendirilebilir. Bununla birlikte Zonguldak ilinin ikinci zamana ait kıvrımlı kireçtaşı üzerinde yer alan falezli kıyıları görülmeye değerdir.

Bartın İli yönünde sahil şeridinde yer alan plajlardan Göbü Plajı, Zonguldak’a 28 km ve Türkali Plajı 30 km mesafededir. Göbü sahilinin uzunluğu 800 m, genişliği 60 m, Türkali sahilinin uzunluğu 1500 m ve genişliği 40 m’dir. Zonguldak’a 35 km mesafede yer alan Filyos Plajının uzunluğu 3000 m, genişliği 30-60 m arasındadır.

Zonguldak Turizm

Ilıksu Plajı

Zonguldak Turizm

Göbü Plajı

Zonguldak Turizm

Kapuz Plajı

Zonguldak Turizm

Değirmenağzı Plajı

Zonguldak Turizm

Filyos Plajı

Zonguldak’ta Ne Yemeliyim?

Şehirle özdeşleşmiş kendine has soslu kebabının,balık çeşitlerinden özellikle hamsi,palamut,uskumru ve levreğin tadına bakabilirsiniz.Zonguldak`a has Devrek simidiyle Zonguldak sahilinde çay keyfi yapabilirsiniz.Ereğli Bali köyü,Ilıksu tatil köyü kahvaltılarıyla ünlü yerlerdir.Su böreği, kabaklı börek, bazlama, cizleme, gözleme, kömeç ekmeği, pide türleri, tarhana çorbası, uğmaç çorbası, göce çorbası, malay yöresel yemekler arasında sayabiliriz. Ereğli pidesi ve Osmanlı çileği, Çaycuma yoğurdu, Devrek çöreği ve simdi ile Zonguldak ormanlarında yetişen kuzu kestanesi yörenin adıyla özdeşleşmiş yiyecekleridir.

Zonguldak’ta Ne Alabilirim?

Devrek Bastonu, elpek bezi, madenci heykelcikleri tercih edilen hediyelik eşyalardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir