Zonguldak İli Hakkında Genel Bilgiler

İŞÇİNİN VE EMEKÇİNİN ŞEHRİ ZONGULDAK

Zonguldak İli Hakkında Genel Bilgiler

Zonguldak, Türkiye’nin ili. Karadeniz kıyısında bulunan il, özellikle limanıyla Türkiye’nin Karadeniz ülkeleriyle arasındaki deniz ticaretinde önemli bir yere sahiptir. Ayrıca Türkiye’nin en zengin taşkömürü madenlerini barındırır. Fakat son dönemlerde gelirini tek yön olan taşkömüründen kazanması sebebiyle şehir her geçen gün gerilemektedir. 1995 yılında Karabük’ün il olması sebebiyle sanayi yönünden geri düşmesi şehirden dışarı göçü hızlandırmıştır. Şu anda hâlen aşırı oranda göç vermektedir.

Zonguldak Eğitim

Zonguldak İli Hakkında Genel Bilgiler

İl genelinde 10 anaokulu, 324 ilköğretim okulu, 59 genel – mesleki lise olmak üzere toplam 389 okulda eğitim ve öğretim yapılmaktadır.

Bülent Ecevit Üniversitesi; Tıp Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Ereğli Eğitim Fakültesi olmak üzere 5 fakülte, 3 enstitü, 2 yüksekokul, 6 meslek yüksekokulu, 1 devlet konservatuvarından oluşmaktadır.

Üniversite bünyesinde 32 profesör, 32 doçent, 259 yardımcı doçent, 106 öğretim görevlisi, 43 okutman, 256 araştırma görevlisi, 8 uzman olmak üzere toplam 736 akademik personel görev yapmaktadır.

Zonguldak Nüfus

Zonguldak İli Hakkında Genel Bilgiler

Zonguldak ili nüfusu: 596.053’dür. Bu nüfusun %72,38’i şehirlerde yaşamaktadır (2019 sonu).

İlin yüzölçümü 3.341 km2’dir. İlde km2’ye 178 kişi düşmektedir. (Bu sayı merkez ilçede 456’dır.)

İlde yıllık nüfus % 0,61 oranında azalmıştır. Nüfusu en çok artan ilçe: Kozlu (% 0,26). Nüfusu en çok azalan ilçe: Gökçebey (-% 2,53)

04 Şubat 2020 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 8 İlçe, 25 belediye, bu belediyelerde 176 mahalle ve ayrıca 380 köy vardır

Zonguldak Ulaşım

Zonguldak İli Hakkında Genel Bilgiler

Zonguldak, ülkemiz ana karayolu güzergahlar üzerinde değildir. Bu nedenle Zonguldak’ a düzenlenecek gezilerin il coğrafyası ile sınırlı kalmayıp, Batı Karadeniz tur organizasyonu içinde ele alınması hem seyahat acentaları, hem de yörenin turizme açılması açısından daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

İstanbul yönünden gelenler Düzce sapağından girip,kara ile denizin birleştiği kıyı şeridini izleyerek; Ankara yönünden gelenler ise Yeniçağa (Bolu- Gerede arası) yol ayrımından başlamak üzere bir orman denizinden geçerek ilimize gelirler.

Karayolunu yeğleyenler kışın çam ormanlarının yeşilliğindeki kar manzaralarını, baharda yeşilin her tonunu, güz mevsiminde de bir renk cümbüşüne dönüşen doğayı izleme fırsatı bulurlar.Zonguldak, mavi ile yeşilin kucaklaştığı şirin, serin bir coğrafyaya;kara,deniz,hava ve demiryolu gibi farklı ulaşım olanaklarına sahiptir.

Zonguldak Spor

Zonguldak İli Hakkında Genel Bilgiler

Zonguldak’ın futbol, basketbol, voleybol, hentbol gibi farklı branşlarda faaliyet gösteren spor takımları vardır. En önemli spor faaliyeti diğer illerimizde olduğu gibi futboldur.İlk futbol takımı 1966 yılında Zonguldakspor adıyla kurulmuştur. 1974 yılında 1.lige yükselmiştir ve 14 yıl araklıksız 1.ligde kalmıştır. 1.ligde kaldığı süre boyunca önemli rakiplerin korkulu rüyası haline gelmiştir. Desteğini aldığı TTKnın küçülmeye başlamasıyla birlikte Zonguldakspor‘da da düşüş başlamıştır. Şu anda 2.Ligde Zonguldak Kömürspor adıyla mücadele etmektedir. Şehrin çok önemli bir simgesidir şöyle ki forma renkleri kırmızı laciverttir kırmızı şehit madencilerimizin kanından lacivert madenci tulumundan gelmektedir. Şehirde diğer spor faaliyetleri de ilgi görmektedir. Erdemirspor yıllarca basketbol 1.liginde mücadele etmiştir.Şehir ülkemizin ilk tenis kortunu da içinde barındırır.Önemli spor tesisleri Karaelmas Kemal Köksal Stadyumu, Site Spor Salonu, Beü Olimpik Yüzme Havuzu’dur.

Zonguldak İli Hakkında Genel Bilgiler

ZONGULDAKSPOR MAÇLARA MADENCİ EŞLİĞİNDE ÇIKIYOR

Zonguldak İli Hakkında Genel Bilgiler

ZONGULDAK ESKİ BİR TENİS MÜSABAKASI

Zonguldak İli Hakkında Genel Bilgiler

KARAELMAS KEMAL KÖKSAL STADYUMU

Zonguldak İli Hakkında Genel Bilgiler

ZONGULDAKSPOR SEVGİSİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir