Üniversiteler Uykudan Uyanmalı

30.562 profesör, 17.778 doçent, 41.508 doktor, 38.289 öğretim görevlisi, 51.548 araştırma görevlisi olan bir ülkeyiz. Toplamda 179.685 biliminsanımız var.

Üniversiteler Uykudan Uyanmalı

Bunların içinde çok yetenekli ve araştırmacı insanlar mevcut. Onları tenzih ediyorum.

1982 yılından beri yani 40 yıldır ülkemizin akademisyenlerinin elektrik, elektronik, bilgisayar ile ilgili yaptıkları çalışmaları yakından izlemeye çalışıyorum. Bunu neden yapıyorum? Hasbelkader elektrik, elektronik, bilgisayar ile ilgili ders notları, kitaplar hazırlama işiyle uğraşmaktayım.

Anlı şanlı, iri üniversitelerimiz de dahil olmak üzere dünya çapında ses getiren teknik kitaplarımız, yazılımlarımız henüz yoktur. 1990 yılından beri 30 kadar yazılım kullanmaktayım. Bunların hiç birisi de maalesef bizim üretimimiz değil.

Bilişim dünyasında 120 civarı yazılım / uygulama dili mevcut. Bunların yüzde 99’unda zerre kadarlık bir katkımız da yok.

İran, Pakistan, İsrail, Çin gibi ülkelerin akademisyenleri bizim 5-10 katımız eser üretiyorlar.

2003 yılı idi sanırım. Batık Karadeniz Bölgesinde bulunan bir ilimizin Fen – Edebiyat Fakültesinin Dekanına kendi hazırladığım dijital elektronik kitabını vermek için gitmiştim. Dekan Bey orada şunu söylemişti: “Bizim üniversitemiz 1990 yılında kuruldu. 2 bin civarı hocamız var. Bunların tümünün yayınladığı kitap sayısı sizin tek başınıza çıkardığınız kitap sayısından daha az…”

Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK’ün bir araya gelerek yeni teknik kitapların topluma sunulabilmesi için teşvik edici çalışmalar yapması şarttır.

Bütün kitapçıları dolaşınız. 2022 yılının teknolojik seviyesini anlatan analog, endüstriyel ve sayısal ve mikro elektronik ile ilgili elle tutulur kitaplarımız yoktur.

“Her şey internette var” diyenlere hep “Halt etmişsin” demek isterim. Türkçe dilinde doğru düzgün elektrik, elektronik, bilgisayar, makine vb. kitaplarımız yoktur. Okullarda 30-50 sene öncesinin bilgilerini içeren yayınlarla ilerlemeye çalışıyoruz.

İşte bu yüzden ihraç ettiğimiz malların kilogram fiyatı 1 dolar seviyesini geçemiyor. Almanya, Fransa, Güney Kore ise 4-5 dolara ürün satıyor.

Ali Özdemir
(Eğitimci/Yazar)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir