Tapu…

1995 yılında babam vefat edince 236 metrekarelik minik bir arsayı 4 kardeş olarak üzerimize almak istedik… 25 yıl önce bürokratik işlemler yüzünden akla karayı seçmiştik. Belediyeye, Vergi Dairesine, Adliyeye gitmiştik. Bir yığın çetrefilli evrakı tedarik ettikten sonra Tapu Müdürlüğüne gidip 4 ayrı tapu çıkarttırmıştık. Bu işlemleri yaparken 3-4 mesai günümüz heba olmuştu…

Tapu…

Aradan 25 yıl geçti. 2021 yılına geldik… 20 gün kadar önce K kurumundan bize bir tebligat mektubu geldi. Evrakta “B… köyünde bulunan, babanızdan size miras kalan X metrekare tarladan yol geçecek. D tarihinde filan düğün salonuna gelin. Sizinle pazarlık yapacağız” yazıyordu.

D günü saat 11’de tüm kardeşler salonda yerimizi aldık. Bizimle beraber mekanda 50 kadar insan vardı. Genç memurlar kısaca durumu anlattılar. “Köyünüzdeki tarladan yol geçecek. Kurum olarak metrekare başına 15,6 TL rayiç fiyat belirledik. İtirazı olan verilecek parayı kabul etmeyip mahkemeye gidebilir. Fiyatı kabul eden bir iki evrak imza edecek” dediler.

Biz, bürokrasi ile boğuşmayalım. 2 bin metrekare civarı tarlayı verelim diye masaya oturduk. İlgili memur “Size miras kalan tarlanın ‘hisselendirme’ işlemi yapılmamış. İmza atamazsınız” dedi.

Hemen B… köyünün bağlı olduğu K… ilçesindeki ıssız Hükümet Konağına gittik. Kapı önünde beklemekte olan genç bir memur, “Notere gidip bir evrak alacaksınız. Vergi dairesine gidip bir evrak alacaksınız. Belediyeye gidip bir evrak alacaksınız. Tapuya gidip bir evrak alacaksınız. Sonra tarlanızı K kurumuna istimlak bedeli karşılığı devredebileceksiniz” dedi.

Bu memuru dinleyip K… ilçesindeki minik ve yetersiz notere gittik. 5 dakikada hazırlanan tek sayfalık bir evraka 235 TL verdik. Sonra ilçedeki Vergi Dairesine gittik. Yüzümüze bile bakmayan ilgisiz memur “Bizde kaydınız yok. B… ilindeki Vergi Dairesine gideceksiniz” dedi. Alelacele B… ilindeki Vergi Dairesine gittik. “Bizde bir işiniz yok” dediler. Tekrar K… ilçesinin Belediye İmar Müdürlüğüne gidip dilekçe verdik. Emlak beyannamesi tedarik etmek istedik. K… ilçesinin belediyesindeki saygılı memur bizden arazinin tapu kaydını istedi. K… ilçesinin Tapu Müdürlüğüne gidip bu belgeyi istedik.

Tapu Müdürlüğü‘nün genç ve bilgili müdürü “Boş yere, zaman, emek, para kaybetmişsiniz. Ben size miras kalan tarlaların ‘hisselendirme’ işlemini 30 saniyede hallettim” dedi.

Ertesi günü yine 4 kardeş 200 km yol kat ederek K… ilçesinde geçici görevle bulunan K… kurumunun memurlarının önüne gittik. Durumu arz ettik. İki yere imza atıp işi nihayetlendirdik.

1995 yılında çektiğimiz eziyetin katmerlisini 2021 yılında bir kez daha yaşadık…

Ali Özdemir
(Eğitimci/Yazar)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir