Sahte asansör

Geçen hafta; sahte, taklit, hileli, markasız, TSE belgesiz, uyduruk, yalap şap asansörlerin insanlarımızı öldürdüğümüze ilişkin kısa bir yazı hazırladım. Bu yazı birkaç medya organında yayınlandı…

Son 40 yıldır aklımın erdiği konularda yazılar hazırlıyorum. Aradan geçen 43 yılda bazı yazılar, kamuoyunda olumlu-olumsuz tepkilere sebep oldu.

Kötü asansör sistemlerini açıklayan yazım yüzlerce “sahte” asansör firmasını ve teknik elamanı çok rahatsız etti. Anadolu’nun çeşitli yerlerinde yaşayan, imla bilmez, diplomasız, sonradan görme, kendini elektrikçi sanan tipler e-posta, SMS, Whatsapp, medya, telefon aracılığıyla hakaret ve tehditler yağdırdılar. Beni cahillikle itham eden tüm çomarları engelledim.

Ciddi, dürüst, kurumsal, teknik verilere uygun çalışan az sayıdaki asansör firmalarını kenarda tutuyorum. Ülkemizdeki asansörlerin yüzde 90’ının tesadüfen, rasgele, Allah’a emanet çalıştığını söyleyebilirim.

2-10 katlı binalarda mecbur kalmadıkça asansöre binmiyorum. Vaktim var ise 10-20 kata bile yürüyerek çıktığımı söyleyebilirim.

Demokrasi sadece seçim ve oy kullanma değildir. Gerçek demokrasilerde eğitim, üretim, tüketim, üniversite, adliye, ticaret alanlarında da şeffaflık, hukuk, adalet, liyakat, demokrasi vardır.

İkinci sınıf ülkelerde her iş uydur-kaydır yürür. Hata yapan kişiler ceza almayacaklarını, af edileceklerini, paçayı çabucak kurtaracaklarını bilirler.

Daha önce de söyledim. 40 yıldır elektrikçilik, 34 yıldır elektrik teknik öğretmenliği yapıyorum. Bu kadar uzun süreçte hiçbir devlet kurumu benim mesleki bilgimi denetlemedi / ölçmedi / sınava tabi tutmadı.

Gelişmiş AB ülkelerinde öğretmenler her 4-5 yılda bir mesleki-bilimsel sınava tabidir. Yetersiz olanlar zorunlu olarak kursa yollanır ya da meslekten çıkarılır.

32 yıl MEB bünyesinde çalıştım. Çok kızan olacak ama yazayım. 1 milyon öğretmen ciddi bir mesleki sınava tabi tutulsa yüzde 90’ının yetersiz olduğu görülür.

Eğitim, hele ki mesleki-teknik eğitim niteliksiz olduğundan asansör kazalarında, yollarda, inşaatlarda suçsuz insanlarımız ölmeye devam edecektir.

Ali Özdemir
(Eğitimci/Yazar)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir