Herkes üretici olmalı

340 milyon nüfuslu olan ABD dünya ekonomi pastasının yüzde 24’ünü oluşturuyor. 1,5 milyar nüfuslu Çin son 50 yılda müthiş bir üretim atağı yaparak yüzde 20’lik paya erişti. Bu ülkede herkes bir ürün yaparak ülke ekonomisini büyütmek için çırpınıyor.

Herkes üretici olmalı

85 milyonluk Türkiye dünya nüfusunun yüzde 1’ini oluşturuyor. Ancak ekonomi pastasına yaptığı katkı yüzde 0,2 seviyesinin üzerine bir türlü geçemiyor. Biraz gayret etsek, biraz tatilleri azaltsak, biraz üretici mesleki eğitime yönelsek fakirlik çukurundan çıkabileceğiz.

Avrupa ülkelerinin kişi başı milli geliri 20-80 bin dolar seviyesine ulaştı. Biz ise hala 6-8 bin doları geçemedik. Daha 20 yıl öncesine kadar kadınlar 20, erkekler 25 yılda emekli olup üreticilikten tüketici konumuna geçebiliyordu. Bugün 15 milyon civarında emeklimiz var. Bunların bir kısmı çalışıyor. Çoğunluk ise sadece tüketici vaziyette.

Sözü fazla uzatmak istemiyorum. Zira uzun yazıları kimse okumuyor. Okuyanlar da imla kurallarından uzak saçma sapan yorumlar iletiyorlar.

Bugün Bolu merkeze 4-5 km uzaklıktaki mükemmel tabiata sahip Demirciler Köyü’ndeki “50 kadının” ortaya çıkardığı Bolu S.S. Demirciler Gelincik Kadın Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (Gelinci Hanımeli) adlı girişimin kır kafesinde birkaç saat geçirdim. Mükemmel bir ortamda yöresel lezzetlerden tattım ve MARKA (Marmara Kalkınma Ajansı) tarafından mali açıdan desteklenen, 2 ay kadar önce hizmete girmiş tesis hakkında çalışanlardan bilgi aldım.

Son derece saygılı, bilgili ve canayakın olan çalışanlar ne yaptıklarını anlattılar. Bu tür girişimlerin her köyde olması gerekiyor.

Sürekli TV izleyerek, uyuyarak, yakınarak bir yere varamayacağız. Köyde boş duran okulun turizme katkı yapar hale gelmesi çok olumlu bir iş olmuş. Kooperatifin web sitesinde her bilgi mevcut… Ayrıca yerel ürünlerin satışı da yapılıyor.

Bu ülkede güzel işler de oluyor…

Ali Özdemir
(Eğitimci/Yazar)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir