Hep aynı yüzler

Son 70 yıllık çok partili demokrasi geçmişimizde siyasal yelpazenin her renginde aşiret sistemi, feodal yapı devam ediyor.

Milletvekilliği, siyaset tüccarlığı dededen babaya, babadan oğula geçme huyundan bir türlü vazgeçmiyor. Partilerin yönetimini ele geçiren ağalar yağlı böreği asla bırakmıyorlar.

Parti delegelerinin tercihi, önseçim gibi cilalı laflara kanmayın. Bütün partilerde adayları merkeze yerleşmiş 5-10 kişilik ekip belirliyor.

14 Mayıs’ta yapılacak seçim için aday olanlara baktığımızda büyük oranda düşük profil, ayarı bozulmuş düzeni devam ettirme niyetli kişilerin ağırlığını görüyoruz. Seçimden sonra yine hiçbir şeyin değişmediğini, yenileşmenin olmayacağını, fakirlerin yine altta kalacağı bir gündemle devam edeceğiz.

Eğitimi düşük toplumlarda değişimi yapmak çok zordur. Skandal seviyesinde yetersiz adaylar bir iki gün konuşulup unutuluyor. Zira toplumsal hafızamız 20 gün kadar bilgi tutabiliyor. 2-3 hafta geçtikten sonra tüm olumsuzlukları unutuyoruz.

Sağcı, solcu, liberal, ırkçı, bölücü, faşist partilerin üst kadrolarına çıkanların tümüne yakını yağ bal içinde yaşıyor. Bu vasat yapının değişmeyeceği bir kez daha net olarak görüldü.

Bu topraklara gerçek demokrasinin, hukukun, sendikaların geleceği günler pek yakında görünmüyor.

Hep aynı yüzler

Ali Özdemir
(Eğitimci/Yazar)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir