Evladınız Liseyi Nerede Okuyacak?

Meslek lisesinde okudum. Bundan dolayı çok minnettarım. Ana-babaların yüzde 90’ı evladının masa başı işlere yönelik okumasını istiyor. Herkesin memur olduğu bir yapı akılcı değildir.

Evladınız Liseyi Nerede Okuyacak?

Teknik liseleri bitiren kişiler de üniversiteye gidebilir.

Ülkemizde şu anda esasında iki farklı mesleki-teknik lise vardır. Anadolu Meslek Lisesi (AMP) özellikli olan okullarda akademik dersler (fizik, kimya, biyoloji, matematik, yabancı dil, felsefe vb.) yok denecek kadar azdır. Evladınız ortaokulda çok alt düzeyde bir çizgi izlemiş ise AMP türü okula yönlendirmeniz onun iyiliği içindir.

Anadolu Teknik Lisesi (ATP) özellikli okullarda akademik dersler tam olarak gösterilmektedir. Çocuğunuz ortaokulda matematik, fen, dil derslerinde çok azimli, başarılı, verimli ise ATP türü okula yönlendirmeniz doğru olan yoldur.

Mesleki-teknik okullar hiçbir işe yaramayan, sorunlu öğrencilerin gittiği yer olarak algılanmaktadır. Bu doğru bir algı değildir. 89 yılından beri 10 farklı okulda elektrik, elektronik, kodlama dersleri okuttum. Sanılanın aksine en saygılı, en çalışkan, en üretici insanlar bu okullarda bulunmaktadır.

Ali Özdemir
(Eğitimci/Yazar)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir