Devrek’te Gezilecek Tarihi Yerler

Devrek'te Gezilecek Tarihi Yerler

Devrek’te Gezilecek Yerler

Devrek‘te gezilecek yerler ve doğal güzellikleri bakımından ilgi çekici olan bir ilçemizdir. Zonguldak iline bağlı 8 ilçeden biri olan Devrek, ilçe merkezine 60 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Oldukça eskilere dayanan tarihi, gezilecek yerleri, yöresel tatları, sanat eseri bastonları ve doğal güzellikleriyle mutlaka görülmesi gereken bir ilçemizdir.

Devrek’te Gezilecek Tarihi Yerler

Devrek‘te gezilmesi gereken tarihi yerler genel olarak merkeze yakın olan köylerde bulunmaktadır. Tarihi eserlere ev sahipliği yapan şirin köyler Devrek’te görülebilecek bölgeler arasında yer almaktadır. Hangi yılda ve kimler tarafından yapıldığı net olarak bilinmemekle birlikte Devrek tarihinin çok eski yıllara dayandığı bilgisini bize verebilmektedir.

Kral Mezarı

Devrek Pınarönü bölgesinde yapılan kazılar ile keşfedilen bu mezarın kesin sahibinin kim olduğu bilinmemektedir.

Mezar içinde herhangi bir değerli eşyaya rastlanmamıştır ve eski dönemlerdeki bir yöneticinin mezarı olduğu düşünülmektedir. Taş kullanılarak yapılan mezarın iki odası vardır ve mimari yapısı ile dikkat çekmektedir.

Devrek'te Gezilecek Tarihi Yerler

Karakoçlu Beylik Mezarı

Karakoçlu köyünde bulunan tarihi mezar kübik çatılı bir yapıya sahiptir. Mezarın yan duvarları ise büyük taş bloklardan oluşmaktadır. Devrek’in Karakoçlu Köyü’nde bulunan bir tarihi mezardır ve mezar hakkında herhangi yazılı veya sözlü bilgi bulunamamıştır.

Bölgede yaşayan önemli bir beye ait olduğu tahmin edilen bu mezar, büyük taşlar ve molozlar kullanılarak inşa edilmiştir ve bir de çatısı bulunmaktadır. Mezar içerisinde kayda değer bir eşya bulunamamıştır fakat yapısı ile ön plana çıkmaktadır. Tarihi yapılara ve mezarlara merakı olan çok sayıda turist bu yapıyı ziyaret etmektedir.

Devrek'te Gezilecek Tarihi Yerler

Gavur Ambarı

Gavur Ambarı, büyük bir kayanın içi oyularak yapılan ve yapıldığı dönemde gözetleme kulesi olarak kullanıldığı düşünülen bir yapıdır. Ada tepe köyünde bulunan nöbetçi gözetleme kulesinin tarihi değeri varsayılmaktadır. Ayrıca bu köyde eski tarihlerden kalan kale kalıntıları bulunmaktadır.

Girişte geniş bir odası ve üst kısımlara çıkmak için taştan yapılmış bir merdiveni bulunan taş yapının yakınlarında çok sayıda mezar bulunmuştur. Ayrıca yapının çevresinde, yüzyıllardır kullanılan, yazın soğuk kışın sıcak su veren bir kaynak bulunmaktadır.

Her mevsim tarih ve mimari sevdalılarına ev sahipliği yapan bu yapının giriş ücreti yoktur.

Beykoz Kalesi (Alparslan Kalesi)

Alparslan Köyü’nde bulunan Selçuklu Dönemi’ne ait bir yapıdır. Alparslan tarafından yapıldığı tahmin edilmekte ve bu sebeple Alparslan Kalesi de denilmektedir. Bir yamacı kayalara dayanmış, bir yamacı duvar olan Beykoz asarının ortasında ise su havuzu bulunmaktadır. Alparslan köyünde bulunan bu tarihi eser görülmeye değer yapıtlar arasında yer almaktadır.

Yüksek bir tepede bulunan kalenin bir tarafı kayalara dayandırılmış, bir tarafı ise taşlar ile inşa edilmiştir. Tarihi ve kültürel yapılara ilgisi olan yüzlerce turist, bu kaleyi ziyaret etmekte ve kalenin içinden eşsiz bir manzara izlemektedir.

Her mevsimde ziyaret edilebilecek olan bu kalenin giriş ücreti yoktur.

Akçasu Kral Mezarlığı

Akçasu’da bulunan kral mezarı iki ayrı odadan oluşmuştur. Hangi döneme ait olduğu bilinmeyen tarihi mezar tamamen taştan yapılmıştır.

Devrek’te Gezilecek Doğal Güzellikler

Madencioğlu Şelalesi

İlçenin batısında yer alan Madencioğlu Şelalesi, bölgenin en eski su kaynakları arasındadır ve günümüze kadar bozulmamıştır.

Temiz bir havaya ve güzel bir görüntüye sahip olan bu alan, genellikle yaz aylarında, kampçılara ev sahipliği yapmaktadır. Doğaya ilgisi olan çok sayıda Devrek ziyaretçisinin misafir olduğu ve keyifli vakit geçirdiği bu şelalenin çevresinde geniş araç park yerleri bulunmaktadır.

Halka açıktır ve giriş ücreti yoktur.

Devrek'te Gezilecek Tarihi Yerler

Çam Ağacı

Devrek Sabunlar Köyü’nde yer alan bu tarihi ve değişik çam ağacı, görenleri kendine hayran bırakmaktadır. Sabunlar Köyü yolu üzerinde ve Mendeler Deresi’nin karşısında bulunan bir ağaçtır. Kayanın içerisinden çıkmış olan bu ağaç, 75 yıldır hiç büyümeden aynı şekilde ve sapasağlam olarak durmaktadır. Devrek’e gidenlerin mutlaka görmesi gereken doğal güzelliklerden bir tanesidir.

Bu ağacı ziyaret ederek doğanın bir mucizesini gören ve fotoğraflayan çok sayıda insan bulunmaktadır. Devrek ilçesine yolu düşen her turistin ziyaret ettiği veya yol üstünde fark ederek gördüğü bir ağaçtır.

Devrek'te Gezilecek Tarihi Yerler

Yağmurca (Kurdeşe) Kayalıkları

Devrek’in Yağmurca Köyü’nde yer alan bu kayalıkların çevresi oldukça geniş ve yeşildir. Kurdeşe kayalıkları olarak da bilinmektedir. Doğudan batıya doğru devam eden ve duvar şeklinde olan kayalıklar doğal bir kanyon görünümünde olmasıyla dikkat çekmektedir.

Doğudan batıya doğru uzanan bu kayalıkların görüntüsü adeta bir kanyon gibidir ve bu sayede yoğun ilgi toplamaktadır. Kayalıkların bulunduğu alanda çam ve meşe ağaçları çokça bulunmaktadır ve oldukça temiz bir havaya sahiptir. Burayı ziyaret eden turistler bu alanda piknik, kamp, fotoğrafçılık gibi aktiviteleri rahatlıkla gerçekleştirebilirler.

Herkese açıktır ve giriş ücreti yoktur.

Devrek'te Gezilecek Tarihi Yerler

Bostandüzü Mesire Alanı

Devrek’in yaz kış serin olan alanlarından bir tanesi Bostandüzü Mesire Alanı’dır. Özellikle yaz aylarında piknik yapanların akınına uğrayan bu mesire alanı, doğal bir dinlenme seçeneği sunmaktadır. İlçe merkezine 8 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. 3,5 dönümlük bir gezi ve piknik alanı olan Bostandüzü, akşama kadar doğa ile iç içe eğlenebileceğiniz bir yerdir.

Berrak bir nehir ve geniş bir ormanlık alana sahip olan bu bölgedir. Mesire alanının çevresinde hizmet veren kafe, restoran ve büfe tarzı işletmeler bulunduğu için burada vakit geçirecek insanlar ihtiyaçlarını kolaylıkla karşılayabilirler.

Yılın her döneminde kamp ve karavan kampçılarının misafir olduğu bu alanın giriş ücreti yoktur.

Devrek'te Gezilecek Tarihi Yerler

Yedigöller Milli Parkı

Turizmi canlandıran ve doğallığıyla her sene binlerce ziyaretçi ağırlayan park, ilçe merkezine 54 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.

Devrek’te Düzenlenen Festivaller

Devrek festivalleri genel olarak ufak çaplı gerçekleşmektedir. Fakat 30 yıldır devam eden uluslararası bir festivali bulunmaktadır. Bu festival ile ilgili detaylar ise şu şekildedir;

Devrek Baston ve Kültür Festivali

Her yıl temmuz ayının üçüncü haftasında düzenlenen festival, Devrek Bastonunu tanıtmak amacıyla yapılmaktadır. Festivalin kültür kısmı temmuz ayının ilk haftası yapılmaktadır. Bu festival uluslararası bir festivaldir. Yerli ve yabancı misafirler ağırlanarak, kortej yapılmakta ve eğlenceli etkinlikler düzenlenmektedir. 2019 yılında 30. düzenlenecek olan festivale katılımın fazla olacağı düşünülmektedir.

Devrek’te Ne Yenir?

Devrek’in meşhur yemeklerini tatmadan geri dön memelisiniz. Oldukça farklı lezzetler tadabileceğiniz Devrek’te yöresel yemekleri deneyebilirsiniz. Bu yöresel lezzetlerden bazıları şu şekilde sıralanabilmektedir;

Malay Yemeği: Bölgenin yöresel yemekleri arasında bulunan Malay yemeği, kaynayan suya mısır unu karıştırılarak yapılmakta ve pekmez ile servis edilmektedir.

Devrek Simidi: Devrek’te ne yenir denildiğinde ilk akla gelen Devrek simidi, kaynayan sıcak pekmez ve doğal ortamda üretilen susamdan yapılan ve damaklarda ayrı bir tat bırakan lezzetler arasında yer almaktadır.

Beyaz Baklava: Beyaz baklava bölgede oldukça meşhur olan gıdalar arasında bulunur ve fırınlarda pişirilirken fazla kızartılmadan yapılır.Beyaz baklava içresinde katkı maddesi bulunmayan doğal şerbet ve kaliteli cevizler tercih edilerek yapılmaktadır.

Cevizli Ekmek (kömeç): Cevizli ekmek bölgenin vazgeçilmez ekmekleri arasında yer almaktadır. Cevize bal karıştırılarak yapılan cevizli ekmek sıcak yenilirken tadına doyum olmayan lezzete sahip olmaktadır.

Etli Yaprak Sarması: Devrek bölgesinde oldukça fazla tercih edilen asma yaprağından yapılarak sıcak servis edilen etli yaprak sarması Devreklilerin vazgeçemediği meşhur yemekler arasında yer almaktadır. Ufak ufak sarılan etli yaprak dolmasının tadına doyamayacaksınız.

Mancar dolması: Karalahana ile yapılan dolma çeşidi her bölgede farklı şekillerde yapılmaktadır. Devrek’te yapılan Karadeniz usulü mancar sarması yöresel bir lezzettir.

Cevizli Ev Makarnası: Ev yapımı çeşitli makarnaların ceviz ile buluştuğu nefis tatlar arasında yer almaktadır. Devrek bölgesinde yapılan ev yapımı cevizli makarnalar oldukça meşhur lezzetler arasında yer almaktadır.

Mantarlı Börek: Devrek’e özel kanlıca ve sarı kız mantarları kullanılarak yapılan bu harika börek, en çok tercih edilen yöresel tatlardan bir tanesidir.

Devrek’in Meşhur Ürünleri

Devrek’te üretilen hediyelik ürünlerin en önemlisi şüphesiz ki sanat eseri değerinde olan bastonlarıdır. Devrek ziyaretlerinizde almadan dönmemeniz gereken iki şey bulunmaktadır. Bunlardan biri Devrek bastonu diğeri ise Devrek simididir. Bunların yanı sıra kurutulmuş meyve ve sebzelerinden de satın alabilirsiniz.

Devrek Nerede ve Nasıl Gidilir?

Devrek nerede sorusunun yanıtı Zonguldak olarak verilmektedir. 953 kilometrekare yüz ölçümüne sahip olan Devrek’e hem kara yolu hem de hava yolu ile ulaşabilirsiniz. Hava yolu ile ulaşım için Zonguldak hava limanına gitmeniz gerekmektedir. Sonrasında Devrek’e ulaşabilmek için kara yolunu kullanmalısınız. Devrek’e otobüs aracılığıyla direkte gidebilirsiniz. İstanbul Devrek arası 382 kilometredir. Araba ile yaklaşık 4 saat 5 dakikada ulaşılması mümkündür.

DEVREK HARİTA

Devrek’te Gezilecek Tarihi Yerler için “3” yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir