Çaycuma’da Gezilecek Yerler

Çaycuma günübirlik gezilecek yerler. Çaycuma’da tarihi ve doğal güzellikleriyle gezebileceğiniz bazı yerler.

Çaycuma, Zonguldak içerisinde tarihini ve yeşil alanlarını koruyan önemli bir ilçedir. Çaycuma’da milattan önce inşa edilmiş ve günümüze kadar dayanan tarihi yapılar, asırlardır bozulmadan duran ve bol miktarda temiz hava barındıran doğal alanlar bulunmaktadır.

Yürüyüş, piknik, kamp, fotoğrafçılık ve daha nice etkinlik için uygun mekanlar, tarih ve kültür sevdalısı gezginlerin dilediğince dolaşabileceği ve inceleyebileceği tarihi alanlar, Çaycuma içerisinde bir aradadır.

Yeşil alanları ve temiz havasıyla birlikte tarihini koruyan Çaycuma, içinde birden fazla doğa harikası bulundurmaktadır. Yeşil alanlarında güzel bir yürüyüş ve manzaraya karşı iyi bir kahvaltı yaptıktan sonra günün geri kalanını o bölgedeki tarihi ve kültürel yapıları gezip inceleyerek geçirebilirsiniz.

Milattan önce yapılmış ve daha sonra restore edilmiş yapıları, yüzyıllardır doğallığını bozmayan mağara ve akarsuları ile gören herkesi kendine çekmektedir. Yüzyıllardır ayakta duran Tios Antik Kenti, heybetli ve sağlam olan Filyos Kalesi, dönemin sanatını yansıtmakta olan Kadıoğlu Mozaikleri, temiz ve yeşil bir piknik alanı olan Gavur Ambarı ve Ceneviz Mezarlığı, soğuk suyu ve geniş bir yeraltı nehri ile Çayır Köyü Su Mağarası, doğa aktivitelerinin birçoğuna imkan veren Göldağı Tabiat Parkı, manzara ve yeşilliğin bir arada olduğu Velibaba Tepesi ve deniz, kum, güneş üçlüsünün olduğu Filyos Plajı, Çaycuma’da bulunmaktadır.

Filyos Kalesi

Çaycuma'da Gezilecek Yerler

İlçenin kuzey yönündeki, denize hakim olan yüksek tepelerden biri üzerinde inşa edilmiş ve Orta Çağ’dan günümüze kadar dayanmış bir kaledir.

Mermer levhaların, taş lahitlerin, sütunların ve tuğla mezarların sergilenmekte olduğu bu alanda Karadeniz’in güzel bir görüntüsüne şahit olmak mümkündür. Tarihin içinde ve manzaranın karşısında bir yürüyüş yapmak veya tarihi eserleri inceleyip fotoğraflamak için çok sayıda turist bu kaleyi ziyaret etmektedir.

Kalenin giriş ücreti yoktur. Tekerlekli sandalye ile ziyaret edeceklere uygun yolları mevcuttur.

Çayır Köyü Su Mağarası

Çaycuma'da Gezilecek Yerler

Karadeniz Bölgesi’ndeki önemli mağaralardan bir tanesi olan Çayır Köyü Mağarası, sarkıt ve dikitleri sayesinde dünyanın önemli mağaraları arasındadır. 1300 metre uzunluğundaki bu mağaranın içinde berrak bir nehir akmaktadır ve mağara eşsiz bir görüntüye sahiptir.

Mağaranın bir kısmı yürüyerek gezilebilir ve geri kalan kısımlarını gezmek isteyenler için botlarla gezinti imkanı sunulmaktadır. Nehrin içinde şifalı olduğu ifade edilen balıklar yaşamakta ve mağara suyunun çıkışında bu balıklar avlanabilmektedirler. Mağara dışında dinlenmek, piknik yapmak ve zaman geçirmek için kurulmuş bir mesire alanı mevcuttur.

Temiz havası, görsel şöleni ve eşsiz yapısı ile her mevsim hizmete açık olan bu mağaranın giriş ücreti yoktur.

Tios Antik Kenti (Filyos Antik Kenti)

Çaycuma'da Gezilecek Yerler

Asırlar önce kurulmuş ve Karadeniz Bölgesi’nde bulunan ilk antik kent olan Tios Antik Kenti, günümüze kadar sağlam kalmış, tarih ve kültür meraklısı turistlere ev sahipliği yapmıştır.

Karadeniz’in Efes’i olarak tanımlanan bu kent içinde yer alan ve misafirlerin beğenisine sunulan yerler Orta Çağ’dan kalma bir tiyatro salonu, eski mezarlar, su kemeri ve kale surlarıdır.

Yılın her döneminde binlerce turistin ziyaret ettiği bu antik kentin giriş ücreti yoktur.

Göldağı Tabiat Parkı

Çaycuma'da Gezilecek Yerler

Koruma altına alınmış olan bir parktır, içerisinde çeşitli hayvan ve ağaç türleri yaşamını sürdürmektedir. Oldukça kapsamlı ve huzur verici olan bu park içinde doğa yürüyüşü, konaklama, paintball, bisiklet turu, fotoğrafçılık, bilimsel tur, botanik gezisi, piknik, yaban hayatı gözlemciliği, çadırlı ve karavanlı kampçılık gibi birçok aktiviteyi gerçekleştirmek mümkündür.

Yılın her döneminde hizmete açık ve her dönemde farklı bir güzellikte olan bu tabiat parkı, Çaycuma ilçesini ziyaret eden turistlerin birçoğuna ev sahipliği yapmaktadır.

Kadıoğlu Mozaikleri

Çaycuma'da Gezilecek Yerler

İlçenin Kadıoğlu Köyü’nde yer alan bu tarihi mozaikler 2008 – 2011 tarihlerinde Ereğli Müzesi tarafından keşfedilmiş ve sergilenmeye başlanmıştır.

Mozaiklerin yapılmış olduğu yer, bir oda benzeridir ve her tarafında motifler yer almaktadır. Mozaiklerin en dikkat çeken tarafı, tabanda işlenmiş olan büyük motiftir. Bu motifte üzüm salkımı tutan bir kadın ve onu hançerle kovalayan bir adam işlenmiştir.

Sanat tarihi ile ilgilenen turistlerin gözde mekanlarından bir tanesi olan bu mozaiklerin giriş ücreti yoktur.

Filyos Kuş Cenneti

Çaycuma'da Gezilecek Yerler

Bu alan, denizi ve yemyeşil bir manzarayı gören yüksek bir tepedir. Doğaseverlerin sıklıkla ziyaret ederek, başta kuşlar olmak üzere, doğayı inceledikleri bir yerdir. Yenice Irmağı’nın bir kolu burada bulunmaktadır ve şehirden uzaklaşarak huzur arayanların tercih edebileceği bir mekandır.

Bu alanda piknik, kamp, manzara seyri, fotoğrafçılık ve trekking gibi çeşitli faaliyetleri dilediğiniz gibi gerçekleştirebilirsiniz.

İklim dolayısıyla genellikle yaz aylarında yoğun ziyaretçi ağırlayan bu alanın giriş ücreti yoktur.

Velibaba Tepesi

İlçenin yüksek bir konumunda yer alan bu tepe, her mevsim serin olması ile tanınmaktadır. Tepe üzerinden şehir ve doğa manzarası bir arada izlenebilmektedir. Ayrıca sabah kahvaltısı ya da öğle kahvesi için ziyaret edilebilecek bir mekandır.

Burada yürüyüş ve piknik yapabilir, ailecek veya arkadaşlarınız ile keyifli zaman geçirebilir ve güzel manzara fotoğrafları çekebilirsiniz.

Yıl boyunca ziyaret edilebilecek bu mekanın giriş ücreti yoktur.

Gâvur Ambarı ve Ceneviz Mezarlığı

Çömlekçi Köyü sınırları içerisinde yer alan ve hem tarihi hem de doğayı bir arada barındıran bir mekandır. Burada Cenevizlilerden kalma büyük bir mezarlık bulunması ve eski dönemlerde gayrimüslimlerin bu topraklarda yaşamış olması nedeniyle alana Gavur Ambarı denilmektedir.

Tarihi mezarlığın çevresinde ormanlık bir alan bulunmakta ve burası mesire yeri olarak kullanılmaktadır. Ayrıca yakınlarda bir su kaynağı yer almakta ve bu kaynağın şifalı olduğu ifade edilmektedir. Burada tarihi mezarları inceleyebilir, aileniz ve arkadaş grubunuz ile piknik yaparak eğlenebilirsiniz.

Gâvur Ambarı ve Ceneviz Mezarlığı’na giriş ücretsizdir.

Çaycuma Plajları

Çaycuma’nın Yüzerek ve Güneşlenerek Vakit Geçirebileceğiniz 2 Plajı

Çaycuma ilçesi içerisinde yalnızca 2 adet plaj mevcuttur ve bunlardan bir tanesi doğal bir tanesi ise yarı doğaldır. Her iki plajda yerli halk ve turistler tarafından yoğun ilgi görmektedir.

Denizin tadını çıkartarak yüzmek, güneşlenmek ve sıcak kumlarda oyunlar oynamak için tercih edebileceğiniz bu plajların bir tanesi Filyos Plajı, diğeri ise Çaycuma Plajıdır.

Filyos Plajı

Çaycuma'da Gezilecek Yerler

Filyos Plajı, Karadeniz Bölgesi’nde yer alan ve misafirleri tarafından beğenilen plajlar arasındadır. Ulaşımı gayet kolay bir şekilde sağlanabilen bu plajın yakınlarında Filyos Antik Kenti ve Filyos bulunmaktadır.

Plaj üzerinde çok sayıda tesis ve işletme bulunmaktadır, bunun dışında ücretsiz olarak kullanılabilecek alanlar da oldukça fazladır. Plajın dalgası az olan denizinde keyifle yüzebilir, temiz kumsal üzerinde piknik yapabilirsiniz. Dilerseniz çevredeki restoranlara misafir olarak manzaraya karşı güzel bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.

Plajın giriş ücreti yoktur.

Çaycuma’da birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerler için Çaycuma gezi rehberi sayfamıza göz atabilirsiniz.

Çaycuma Plajı

Çaycuma'da Gezilecek Yerler

İlçe merkezinden geçmekte olan Yenice Irmağı’nın düzenlenmesi ile elde edilen bir plajdır. İçerisinde temiz ve geniş bir kumsal bulunmakta olan plajda deniz bisikleti ile dolaşabilir ve kanolar ile keyifli bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Bölgeye kazandırılarak turizme açılan bu plaj, hizmete başladıktan kısa bir süre sonra yoğun ilgi görmüş ve hem turistler hem de bölge halkı tarafından sürekli ziyaret edilmeye başlamıştır.

Yılın her dönemi açık olan plajın giriş ücreti yoktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir