Bir ülke nasıl batırılır?

Yazılı ve görüntülü medyada yönlendirme, kışkırtıcılık, manipülasyon yapan ekonomist görünümlü tetikçiler, vatan hainleri halkı dövize, altına, ne olduğu belirsiz kripto emtialara ve lüks konuta itmektedir.

Bir ülke nasıl batırılır?

Özellikle video yayınlayan malum siteye tünemiş 20 kadar hain sürekli olarak “Ülke batacak, servetinize el koyacaklar, aç kalacaksınız, döviz uçacak, altın zıplayacak, beton patlayacak” türü yayınlar yaparak Türkiye’yi uçuruma itiyorlar. Bu hainleri az bilgili, gerçek verilerden habersiz kişiler takip etmekte, onların yayınlardan daha çok para kazanmasına sebep olmaktadır.

Türkiye asla batmaz. Ara sıra yalpalamalar, hatalı kararlar söz konusu olur. Türk halkı her zorluğu aşacak potansiyele sahiptir. 2022 yılı itibariyle, dünyanın diğer ülkelerinde üretilebilen ne varsa aynısı bu topraklardaki fabrikalarda da üretilebiliyor. Her ürünün yerlisi var artık. Toplu iğneden robota kadar her malı yapabiliyoruz. Bu son 100 yılda olmuştur.

Osmanlı Devleti ne yazık ki bilime, tekniğe, icada, üretime sırtını döndüğü, zevk-ü sefaya yöneldiği için borç batağında boğulmuştur. 1923’te başlayan yeniden yapılanma bizi gezegenin en büyük 21 ekonomisinden biri yapmıştır.

Altın, döviz, kripto para, lüks beton alarak kalkınma olmaz. Bu seçenekler bizim soyulmamıza sebep olmaktadır. Tasarruflarımızı üretim yapan şirketlere yönlendirmemiz şart. Türkiye borsasında 480 şirketin ortaklık senetleri satılıyor. Bunların bir kısmı güvenilmez, hileli olabilir. Her sektörde hile vardır. Sahte döviz yok mu? Sahte altın yok mu? Deprem fayı üzerine yapılmış konut yok mu?

Güvenilir, şeffaf, değer üreten, bu ülkeyi yücelten 50 civarı ciddi şirketimiz vardır. Bunlara ortak olalım. Büyüyen şirketler istihdam yaratır.

“Borsa spekülatif bir yer” diyen sahte ekonomistlere inanmayın. Hilenin olmadığı sektör yoktur. Birikimlerinizi gerçek ekonomistlere danışarak değerlendiriniz.

Hisse senedi seçimi

  1. Son 5-30 yıl zarfında düzenli olarak temettü (kâr payı) ödemiş olmalıdır.
  2. Fiyat grafiği 1-5-10-20 yıllık zaman dilimlerinde merdiven gibi hep yukarıya gidiyor olmalıdır.
  3. F/K değeri 13-14’ün altında olmalıdır.
  4. PD/DD değeri 5’in altında olmalıdır.
  5. Dolar bazında son 20 yılda reel olarak kazanç sağlamış olmalıdır. Yani 10-20 sene önceki fiyatı 1 dolar ise şu andaki fiyatı en az 4-5 dolar olmalıdır.
  6. Her sene kâr eden bir bilançosu olmalıdır.
  7. Şirketin kurumsal kimliği (bilinirliği, saygınlığı) olmalıdır.
  8. Her sene bedelli sermaye artırımı yapmamalıdır.
  9. Bilançosu şeffaf biçimde ilan edilmelidir.
  10. Hisse senedinin fiyatı 20 ve 52 günlük fiyat ortalamasından yüzde 30-40 fazla yukarıda ya da aşağıda olmamalıdır.

Ali Özdemir
(Eğitimci/Yazar)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir