Altın Almayın

Altın Almayın

3 yıl önce 1 Ons altın 1550 dolar düzeyinde. 18 Mayıs 2023 itibariyle fiyat 1980 Dolar. Artış 430 dolar.

Aradan geçen 3 yılda ABD dolarındaki erime yüzde 20 civarında. Yani, ABD’de de enflasyon var. 3 yıl önce 100 dolar ile 100 çorap / kalem / ekmek vb. alınabiliyorken şu anda 80 ürün alınabiliyor.

1980 dolardan yüzde 20’yi çıkartırsak: 1980 – 396 = 1584 dolar… O halde, 3 yıldır altın tutan bir kişinin reel olarak kazancı söz konusu değildir. Altın sadece kuyumcuları, tefecileri, bankacıları zengin eden bir emtiadır. Altın ölü yatırımdır. Ülkenin geri kalmasına sebep olur. Sanayileşmeye katkısı yoktur.

Hindiyi Çalanı Bul

Bir gün Arab’ın hindisi çalınır. Arap oğlunu çağırır: “Çabuk bu hindiyi çalanı bul ve cezalandır. Eğer bulamazsan başımıza büyük felaketler gelir.”

Oğlan güler: “Baba delirdin mi? Bir hindimiz çalındı diye başımıza ne felaket gelecek?”

Baba kızar: “Hindi önemli olmayabilir. Ama çalınmış olması önemli. Dediğimi yap, hindiyi çalanı bul.”

Arab’ın oğlu, babasını ciddiye almaz. “Bir hindi için uğraşmaya değmez” diye düşünür. Aradan bir süre geçer. Bu kez Arab’ın devesi çalınır. Oğlu koşarak çadıra gelir: “Baba devemiz çalındı.” Baba, “Sen hindiyi çalanı buldun mu?” diye sorar. Oğlan: “Baba deve gitti, sen hâlâ hindi diyorsun.” “Sen hindiyi çalanı bul” der baba. Oğlan gider. Deveyi çalan da bulunmaz. Aradan biraz zaman geçer. Oğlan yine heyecanla babasının çadırına dalar: “Baba bu kez de atımız çalındı.” Arab’ın en değerli varlığıdır Arap atı. Ama Arap, oğluna “Sen hindiyi çalanı buldun mu?” der. Oğlan gider. At da çalan da bulunamaz. Ve bir süre sonra oğlan ağlayarak babasının çadırına girer: “Baba ablama tecavüz etmişler.”

Baba deliye döner, “Sana demiştim hindiyi çalanı bul diye. O gün onu bulup cezalandırsaydık bugün başımıza bu felaketlerin hiçbiri gelmeyecekti. Hindimizi çalabileceklerini görünce her şeyimizi kaybettik” der.

Ali Özdemir
(Eğitimci/Yazar)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir